Színházi nevelési előadás a közösség erejéről a Tomcsa Sándor Színházban

Színházi nevelési előadás a közösség erejéről a Tomcsa Sándor Színházban

A Tomcsa Sándor Színház több éve már kiemelt figyelmet szentel arra, hogy kamaszoknak szóló, sokrétű programot tudjon kínálni. A korosztálynak szóló előadások, felolvasó színházi előadások, a produkciók feltárását, tanórai megbeszélését segítő kiadványok, versenyek, számottevő program és foglalkozás után, 2018-ban létrejött Bekő-Fóri Zenkő és P.Fincziski Andrea színművészek kezdeményezésére indított szinT- színházi nevelési program is.  A program keretében rendszeresen szervezett előadásfeltáró foglakozás, műhelymunka mellett a színházi neveléssel foglalkozó módszertani műhellyel, a Nyitott Körrel is sikerült egy hosszú távú, határon átívelő együttműködést kialakítaniuk. Ennek keretében a budapesti társulat több helyszínen is tartott komplex színházi nevelési előadást Székelyudvarhelyen majd műhelymunkát Budapesten.

A tinédzsereknek szóló programok gazdagításában egy újabb fontos állomásához érkezett a társulat. Vérszirom  címmel  a9-12 osztályos korosztályt megszólító színházi nevelési előadást hozott létre a közösség erejéről a Nyitott Körrel közösen,  Meszlényi-Bodnár Zoltán rendezésében. Az előadás bemutatójára, május 17-én kerül sor szervezett közönség számára, melyet még két előadás követ ebben a hónapban május 18-án és 19-én. A produkció célja annak tudatosítása, hogyan hat ránk a környezetünk, egy közösség, vagy akár egyetlen ember – az egészen apró és jelentéktelen dolgoktól a nagy, akár sorsfordító eseményekig.

A befolyásolás az életünk minden terén és minden szakaszában jelen van – és ennek tudatában is vagyunk. De ez nem jelenti azt, hogy védve vagyunk ellene. Sőt! Éppen ez tesz minket kiszolgáltatottá.  Az osztályba helyettesítő tanár érkezik, akinek nagyon fontos a tudatos életmód. Ennek hatása alá kerül az osztály… Meddig mennek el egy ügy érdekében? Hol van a határ a mi és az ők között? Ki húzza ezt meg? – áll az előadás színlapjában.  Az előadást létrehozásában Bekő-Fóri Zenkő, Fincziski Andrea, Jakab Tamás, Lukács Emőke, Pál Attila szereplők mellett, Szabó Janka dramaturg és Bíró Boglárka jelmeztervező vett részt.

A Vérszirom c. színházi nevelési előadáson egyszerre egyetlen osztály diákjai vehetnek részt, legalább egy pedagógus jelenlétében, a saját osztálytermükben, tanítási időben. A résztvevő osztály tagjai nem csak nézői, hanem aktív szereplői a történetnek. A diákok gondolataikkal, döntésekkel befolyásolják az eseményeket, ezáltal közvetlen élményt szereznek a témában, amely reményeink szerint hozzásegíti őket a tudatos döntéshozáshoz.  

Az előadás az Emberi Erőforrások Minisztérium (EMET) támogatásával jött létre.

A komplex színházi nevelési előadás, akár azt is mondhatjuk, hogy a kamaszoknak szóló előadás nagy hiánycikk Románia szerte, bár egyre nagyobb igény lenne rá – hangoztatják pedagógusok, diákok egyaránt, több fórúmon.

Az ok abban keresendő, hogy ezek a színház eszközeivel elkészített jelenetek, jelenetsorok és a hozzájuk kapcsolódó felvezető és levezető foglalkozások, fontos szerepet tudnak játszani a kamaszokat érintő, foglalkoztató problémák feldolgozásában. „Az előadás közben megvalósuló nyílt interakciók kiegészíthetik, folytathatják a történetet, mélyíthetik és/vagy szélesíthetik a téma megértését stb., ám rendszerint elsődleges céljuk, hogy egy adott problémával kapcsolatban változást idézzenek elő a megértésben.” (forrás: https://www.szinhazineveles.hu/tudastar/szinhazi-nevelesi-szinhazpedagogiai-program/)