Színházi miniévad Sepsiszentgyörgyön

Színházi miniévad Sepsiszentgyörgyön

Több fontos előadás is született az elmúlt időszakban a Tamási Áron Színházban, melyeket október 12–17. között egy miniévad keretében mutatja be a színház iránt érdeklődőknek a társulat. A rendezvény – mely során egy, az Andrei Mureşanu Színház által ajánlott produkciót és az M Studio Mozgásszínház egyik rangos előadását is megtekintheti a közönség – elsősorban azok számára jelent nagyszerű alkalmat megismerkedni a sepsiszentgyörgyi színházi kínálattal, akiknek nincs lehetőségük rendszeresen látogatni a helyi társulatok előadásait.

A miniévad programja: Október 12-én, csütörtökön 19 órától Pintér Béla – Darvas Benedek: Gyévuska (a Tamási Áron Színház előadása Hegymegi Máté rendezésében); október 13-án, pénteken 19 órától Ivan Viripajev: Oxigén (a Tamási Áron Színház előadása Pálffy Tibor rendezésében); október 14-én, szombaton 19 órától romeo@julia.com (az M Studio Mozgásszínház előadása Frenák Pál rendezésében); október 15-én, vasárnap 19 órától Pass Andrea: Napraforgó (a Tamási Áron Színház előadása Radu Afrim rendezésében); október 16-án, hétfőn 19 órától Nexus (az Andrei Mureşanu Színházban zajló D-butan-T Fesztivál keretében bemutatott produkció Andreea Vălean rendezésében); október 17-én, kedden 20 órától Ivan Viripajev: Iráni konferencia (a Tamási Áron Színház előadása Bocsárdi László rendezésében).

A magyar történelem egyik legdrámaibb eseményét dolgozza fel Gyévuskacímű zenés színpadi művében Pintér Béla drámaíró-rendező a tőle megszokott humorral és iróniával. Pintér azt vallja, hogy a művész feladata is a történelem értelmezése, ezért küldetésének érzi, hogy a nemzeti múlt legérzékenyebb területeire is elkalandozzon. A Darvas Benedek közreműködésével írt zenés darab gazdag humorral és keserű éleslátással vezet végig bennünket a második világháború derekán játszódó történeten. Halász százados, Kovács hadnagy, Mikó és Nyíri honvédek az utolsó estét még szeretteikkel tölthetik, a hadi parancs értelmében ugyanis az ezred másnap bevagoníroz Galántára, ahonnan megkezdi útját Oroszországba, a Don-kanyarba. Az ezredes úr felesége által adott búcsúztató bálon azonban előkerül egy kartoték, később egy fecskendő, és néhány ember élete örökre megváltozik…

Ivan Viripajev Oxigén című darabja egy manifesztum arról, hogy oxigén nélkül nem lehet élni. Igaz, ami megmondatott a régieknek – ne ölj, ne tekints kívánkozva, ne esküdözz az égre, ne állj ellene a gonosznak, stb. – de amikor fuldoklik az ember, minden törvény érvényét veszti. „Az előadás számomra az ellentmondásról szól. Az egész világot jellemző zavarról, ami lényegében az emberben örökösen ott feszülő ellentmondás kitágítása. Mert amit az ösztöneink diktálnak, az ellen a tudatunk folyamatosan dolgozik. A neveltetésünk, a kultúránk, a politika, a média és egész környezetünk arra figyelmeztet, hogy ösztöneinkre hallgatni bűn. De mi van az életösztönnel? Tegyük fel, hogy fuldokolsz, és ahhoz, hogy levegőhöz juss, fel kell áldoznod valamit, ami számodra fontos. Mi lenne az? Te mit tennél meg a túlélésed érdekében?” – fejtegette az előadás kapcsán Pálffy Tibor rendező.

Az M Studio romeo@julia.com című előadása rendkívül sajátos értelmezésben közelíti meg a klasszikus shakespeare-i tragédiát. A rendezés koncepciója a történet mélyebb rétegeibe kíván behatolni, a drámából a társadalmi ellentétek helyett a szereplők belső vívódásait ragadja meg. A belső, emocionális-érzelmi síkon végbemenő tragédiával foglalkozik, ahogyan a két fiatal saját illúziójának fogságába esik. Az alkotókat a felszín alatt húzódó feszültség foglalkoztatja, két személy összeütközését mutatják be, akik a fogyasztói társadalom által eltorzított vágyaikba és illúzióikba vannak bebörtönözve. Az ember marionett-bábuként idegenedik el környezetétől, közösségétől, társától és végül önmagától.

A Tamási Áron Színház Napraforgócímű előadása tükröt tart korunk társadalmának. Három olyan család történetét ismerhetjük meg belőle, melyekben magányos, elveszett gyerekek és felnőttek keresik a jobb élet lehetőségét. Mintha a saját családjainkat, kisebb-nagyobb közösségeinket látnánk, melyekben valamennyien napraforgóként keressük a boldogságot. Vajon mi történik az emberrel, ha sokáig nem süt rá a nap? Hogyan lehet feldolgozni a sebeket, amelyeket néha szeretteinktől kapunk, eltörülni a fájdalmat, amelyet néha szeretteinknek okozunk? Amint Radu Afrim rendezőtől már megszokhattuk, előadása ezúttal is tele van humorral és játékossággal, érzékletesen szemléltetve azt, ahogyan a gyerekek képzelőereje kiszínezi hétköznapjaik szomorú valóságát. A színészek egy része több szerepet is játszik, gyerekként és felnőttként is megjelenik a történetben, vagy a gyerekek képzeletében megszülető jelenetek szereplőit alakítja.

Andreea Vălean balerina és kortárs táncművész, a Bukaresti Nemzeti Opera balettkarának és a Contemporary Creative Dreamers társulatának tagja, ahol általában Daniel Alexandru Dragomir koreográfus által jegyzett produkciókban lép fel. Továbbá együttműködik a Platforma 13-mal és más hazai táncszínházakkal, koreográfusokkal is. Nexus című szakdolgozatával elnyerte a „Legjobb mozgásszínházi előadás” díjat a bukaresti Ion Luca Caragiale Színház és Filmművészeti Egyetem 2022-es Végzős Gáláján. A Nexus egy utazás az emberi lét mélységeibe, az emberi természet ősgyökereit kutatva. A fizikai test a burkolat, a barlang, amelyben az egyetemes archetípusokból fakadó ösztönök és késztetések laknak. Szerves kötelékek, elpusztíthatatlannak tűnő, mérgező kapcsolatok jelennek meg az előadásban, amelyek a hatalomért való küzdelem örök törvényén alapulnak.

Ivan Viripajev 2017-ben írt Iráni konferencia című darabja egy olyan konferenciát mutat be, melyben az európai civilizáció jelenlegi állapota kerül terítékre. Gyönyörű példája az együttgondolkodás fontosságának, a különböző szempontok egymással való találkoztatásának, ráébreszt arra, hogy mennyire viszonylagosak az információink, mennyire összetett az igazság, mennyire nehéz átlátni a világot, amelyben élünk. Mi történik velünk? Mi várható és miért? Milyen okai vannak az eseményeknek, és ezekből mi következik? Az alkotók bíznak abban, hogy olyan előadást sikerült létrehozniuk ebből a szövegből, mely gazdagítani és árnyalni tudja mindannyiunk világról alkotott gondolkodását, mely segít megérteni korunk legfontosabb társadalmi, politikai, erkölcsi kérdéseit. Hisz úgy tűnik, olyan változás küszöbén állunk, amilyen nem sok volt még a világtörténelemben.

A miniévadra jegyek válthatóak a sepsiszentgyörgyi Központi Jegyirodában, illetve a biletmaster.ro honlapon. A jegyiroda nyitvatartási programja: hétfőtől csütörtökig 9–16 óra, pénteken 9–13 óra között. Előadásnapokon a kezdési időpont előtt egy órával nyit a pénztár. Érdeklődni lehet a 0267-312-104 és 0728-083-336-os telefonszámokon. A Tamási Áron Színház társulata mindenkit szeretettel vár a miniévad előadásaira.