Színházi kiválóságok és ígéretes fiatal alkotók a VI. HolnapUtán Fesztiválon

Színházi kiválóságok és ígéretes fiatal alkotók a VI. HolnapUtán Fesztiválon

2018. március 20-25. között hatodik alkalommal szervezi meg a nagyváradi Szigligeti Színház a HolnapUtán Fesztivált: az eseménysorozat hat napja alatt tizenegy erdélyi és magyarországi társulat tizenhárom produkcióját láthatja a közönség, a vendégelőadások mellett pedig szakmai beszélgetések, workshopok, kiállításmegnyitó és koncertek is várják az érdeklődőket. A fesztivál idei kiadását, az előadás- és programkínálatot február 15-én sajtótájékoztató keretében mutatták be a szervezők.

Az előző kiadás látogatószáma, illetve a nézők és a szakma részéről érkező visszajelzések egyértelműen alátámasztották, hogy a HolnapUtán Fesztivál új koncepciója hiánypótlónak és sikeresnek mondható. Mindezek fényében természetes volt, hogy idén folytatjuk a tehetséges fiatal színházi alkotók bemutatását, valamint a Kárpát-medencei főiskolákkal való együttműködést” – nyilatkozta Czvikker Katalin, a Szigligeti Színház főigazgatója, majd hozzátette: „Támogatóinknak hála minden eddiginél színesebb programot kínálunk az érdeklődőknek, és sikerült a magyar színházi élet olyan kiválóságait meghívni Nagyváradra, mint a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház, a székesfehérvári Vörösmarty Színház, valamint az európai színjátszás élvonalába tartozó budapesti Katona József Színház, aki eddig még nem lépett fel Nagyváradon”.

Fazakas Márta, a HolnapUtán főszervezője a művészi koncepciójáról elmondta: „Válogatásunkban arra voltunk és vagyunk kíváncsiak, hogy hogyan gondolkodnak a fiatal színházi alkotók a klasszikus színdarabokról. Az idei kiadás programjában többek között Shakespeare-, Ibsen-, Büchner-, Katona József- és Wedekind-szövegek kortárs színreviteleit láthatja a közönség, olyan elismert fiatal rendezők tolmácsolásában, mint a 2017-es Pécsi Országos Színházi Találkozón legjobb rendezőnek választott Székely Kriszta, a Junior Prima-díjas Kovács D. Dániel, vagy a több ízben fesztiváldíjas Sardar Tagirovsky. Ugyanakkor nagyon örülünk, hogy a nagyszalontai születésű Botos Bálint először mutatkozik be a Szigligeti Színházban, illetve, hogy az előadáskínálatban Györfi Csaba mozgásszínházi előadása, valamint Horváth Anna és Tasnádi-Sáhy Péter első kőszínházi rendezései is helyet kaptak.”

Stúdiótermi előadások

A VI. HolnapUtán Fesztivál nyitónapján a Szigligeti Társulat Kapufa és öngól című, 2017 szeptemberében bemutatott előadása látható, amely egyszerre beszél az iskolai erőszak kegyetlenségéről és a szerelem mindent felülíró természetéről. A stúdiótermi előadások sorát március 21-én, 19 órától a kolozsvári Váróterem Projekt Liget című készülő produkciója folytatja, amelyben egy színésznő hazalátogatását és a múlttal való szembenézését követhetjük végig. Ugyancsak a Váróterem Projekt mutatja be március 22-én a Bánk bán? Jelen! című osztálytermi produkcióját is.

Fókuszban a főiskolák

Március 21-én, 17 órától a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem hallgatóinak Augusztus című, nonverbális előadása nyitja a Kárpát-medencei főiskolák vendégprodukcióinak sorát. Március 22-én a Kaposvári Egyetem diákjai 17 órától a Szigligeti Stúdióban mutatják be Bánk bán misszió című előadásukat, március 24-én és 25-én, 17 órától pedig a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem harmadéves színészhallgatói mutatkoznak be – előbb Ahogy tetszik, utóbb pedig Rómeó és Júlia című Shakespeare-feldolgozásukkal. Március 24-én, 19 órától a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem mutatja be Ahogy tetszik című előadását, amelynek rendezője ifj. Vidnyánszky Attila.

Nagytermi produkciók

A fesztivál második napján, március 21-én, 21 órától Otthon című mozgásszínházi előadásával vendégszerepel Nagyváradon a Duna Táncműhely, amelynek rendező-koreográfusa a Nagyvárad Táncegyüttes munkatársa, Györfi Csaba. Március 22-én A tavasz ébredésével érkezik Nagyváradra a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház társulata; Wedekind szövegét Horváth Anna állította színpadra. Március 23-án 17 órától a Szakszervezetek Művelődési Házában Georg Büchner örök érvényű szerelmi történetével, a Leonce és Lénával lép színpadra a székesfehérvári Vörösmarty Színház, ezt követően pedig, 19 órától a sepsiszentgyörgyi társulat Chioggiai csetepaté című Goldoni-komédiáját láthatja a közönség. A fesztivál zárónapján a magyarországi és európai színjátszás élvonalába tartozó Katona József Színház vendégszerepel első ízben Nagyváradon, Nóra – karácsony Helmerékkel című, többszörösen díjazott előadásával, amelynek címszerepét Ónodi Eszter játssza.

Kiegészítő programok és további információk

A fesztivál ideje alatt zajlik a Magyar Színházi Szövetség technikai workshopjának második állomása, ugyanakkor ismét sor kerül a Kárpát-medencei színházi hallgatók bevonásával történő workshop, amelynek eredményét vasárnap láthatja a közönség, a Szigligeti Stúdió fehér termében. A fesztivál nyitónapján, 18 órától a Szigligeti Stúdió ad otthont Ozsváth Zsuzsa festménykiállításának, amelyet az Élő Várad Mozgalom szerzőinek felolvasása kísér majd. Az érdeklődők ugyanakkor számos egyéb meglepetésre számíthatnak, amelyről részletes információkat a fesztivál, valamint a színház honlapján (holnapután.szigligeti.ro, www.szigligeti.ro), illetve a hivatalos Facebook-oldalakon olvashatnak.

A szervezők felhívják a figyelmet arra is, hogy hamarosan okostelefonon is elérhető a fesztivál teljes programja, az Android és iOs-telefonokra egyaránt telepíthető FestivApp applikáció segítségével, amely rengeteg kiegészítő információval szolgál, az esetleges programváltozások esetén pedig, valós időben tájékoztatja a felhasználót.

A fesztivál támogatója a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Nemzeti Kulturális Alap, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, illetve a Bihar Megyei Tanács.

Jegyek és bérletek

A VI. HolnapUtán Fesztivál előadásaira jegyek már kaphatók a színház jegypénztárában (nyitva hétfőtől péntekig 14-19 óra között, illetve egy órával az előadások előtt), valamint online, a www.biletmaster.ro oldalon.

A szervezők ugyanakkor két típusú, kedvezményes árú szabadbérletet kínálnak az érdeklődőknek:

HolnapUtán-bérlet: érvényes három tetszőlegesen választott nagytermi előadásra, ára 60 RON

Választható előadások: Augusztus, Otthon, A tavasz ébredése, Chioggiai csetepaté, Leonce és Lena, Ahogy tetszik (SZFE), Nóra – karácsony Helmeréknél

HolnapUtán stúdióbérlet: érvényes három tetszőlegesen választott stúdiótermi előadásra, ára 40 RON

Választható előadások: Kapufa és öngól, Liget, Bánk bán misszió, Ahogy tetszik (BBTE), Rómeó és Júlia (BBTE)

Előadásprogram és jegyárak

Március 20., kedd, 17:00, Szigligeti Színház Nagyterem

SENKI MADARA

r.: Tóth Tünde

Szigligeti Színház, Nagyvárad

Március 20., kedd, 20:00, Szigligeti Stúdió

KAPUFA ÉS ÖNGÓL

r.: Tasnádi-Sáhy Péter

Szigligeti Színház Nagyvárad

Kedvezményes jegyár (diákoknak és egyetemistáknak)15 RON

Teljes jegyár: 20 RON

Román nyelven feliratozva

Március 21., szerda, 17:00, Nagyszínpadi stúdió

AUGUSZTUS | AUGUST

nonverbális előadás

r.: Balázs Zsoltán

Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem

Kedvezményes jegyár (diákoknak és egyetemistáknak): 15 RON

Teljes jegyár: 20 RON

Március 21., szerda, 19:00, Szigligeti Stúdió

LIGET

r.: Botos Bálint

Váróterem Projekt, Kolozsvár

Kedvezményes jegyár (diákoknak és egyetemistáknak): 15 RON

Teljes jegyár: 20 RON

Március 21., szerda, 21:00, Nagyszínpadi stúdió

OTTHON

mozgásszínházi előadás

r.: Györfi Csaba

Duna Táncműhely

Kedvezményes jegyár (diákoknak és egyetemistáknak): 15 RON

Teljes jegyár: 20 RON

Március 22., csütörtök, 12:00  (szervezett előadás)

BÁNK BÁN? JELEN!

osztálytermi előadás

r.: Visky Andrej

Váróterem Projekt, Kolozsvár

Március 22., csütörtök, 17:00, Szigligeti Stúdió

BÁNK BÁN MISSZIÓ

osztálytermi előadás

r.: Vidnyánszky Attila

Kaposvári Egyetem

Kedvezményes jegyár (diákoknak és egyetemistáknak): 15 RON

Teljes jegyár: 20 RON

Március 22., csütörtök, 19:00, Árkádia Színpad

A TAVASZ ÉBREDÉSE

r.: Horváth Anna

Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház

Kedvezményes jegyár (diákoknak és egyetemistáknak)

Teljes jegyár: 25 RON

Román nyelvű fordítással

Március 23., péntek, 17:00, Szakszervezetek Művelődési Háza (színpadi stúdió)

LEONCE ÉS LÉNA

r.: Kovács D. Dániel

Vörösmarty Színház, Székesfehérvár

Kedvezményes jegyár (diákoknak és egyetemistáknak): 20 RON

Teljes jegyár: 30 RON

Március 23., péntek, 19:00, Szigligeti Színház nagyterem

CHIOGGIAI CSETEPATÉ

r.: Sardar Tagirovsky

Tamási Áron Színház, Sepsiszentgyörgy

Páholy, zsöllye: 30 RON

Erkély: 20 RON

Román nyelven feliratozva

Március 24., szombat, 17:00, Szigligeti Stúdió

AHOGY TETSZIK

r.: Keresztes Attila

BBTE Kolozsvár, Színház és Televízió Kar

Kedvezményes jegyár (diákoknak és egyetemistáknak): 15 RON

Teljes jegyár: 20 RON

Március 24., szombat, 19:00, Árkádia Színpad

AHOGY TETSZIK

r.: ifj. Vidnyánszky Attila

Színház- és Filmművészeti Egyetem, Budapest

Kedvezményes jegyár (diákoknak és egyetemistáknak): 15 RON

Teljes jegyár: 20 RON

Március 25. vasárnap, 15:00, Moszkva Kávéház

HolnapUtán Workshop – bemutató

Március 25., vasárnap, 17:00, Szigligeti Stúdió

RÓMEÓ ÉS JÚLIA

r.: Keresztes Attila

BBTE Kolozsvár, Színház és Televízió Kar

Kedvezményes jegyár (diákoknak és egyetemistáknak): 15 RON

Teljes jegyár: 20 RON

Március 25., vasárnap, 19:00, Szigligeti Színház nagyterem

NÓRA – KARÁCSONY HELMERÉKNÉL

r.: Székely Kriszta

Katona József Színház, Budapest

Páholy, zsöllye: 35 RON

Erkély: 25 RON

Angol nyelven feliratozva