Színházi előadások és performanszok a Tranzíciók decemberi programjában

TRANZÍCIÓK TRANZIȚII / euroregionális kortárs előadóművészeti program

2019 márciusától a Tranzit Ház két éven át 17 Romániában és a környező országokban létrehozott színházi előadásnak, illetve performansznak ad otthont. A Tranzíciók kisebbségi és marginalizált csoportok aktuális társadalmi problémáit tematizálja, egy közös euroregionális szövegkörnyezetben. A Kolozsvárra meghívott előadások peremhelyzetekről és kirekesztésről szólnak, ugyanakkor helyzetünk újragondolásának, a fejlődés útjainak és az együttélés új formáinak lehetőségeit keresik.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> 

A 2020. december 1-6. közötti előadások programja:

2020. december 1., 20 órától

WORK. NO TRAVEL

WORK. NO TRAVEL

Producer: ADO Egyesület – művészet az emberi jogokért, Replika Központ

Szöveg: Mihaela Michailov // Rostás Zoltán és Sorin Stoica „Tur-retur” kötete alapján

Rendező: Bobi Pricop

Díszlet / tér: Gabi Albu

Technika: Răzvan Rusu

Játsszák: Dan Basu (videó), Eduard Gabia (zene) // Alex Călin, Nicoleta Lefter, Katia Pascariu, Alexandru Potocean; Ovidiu Țichindeleanu részvételével;

Román nyelven

A WORK. NO TRAVEL a romániai migráció jelenségéről beszél , azokról a román állampolgárokról, akiknek a külföldi munkavállalás vált a túlélés egyetlen lehetőségévé a 89 utáni gazdasági helyzetben, amelyet sérülékenység, masszív privatizáció és társadalmi ideiglenesség határozott meg. A WORK. NO TRAVEL az 1990 utáni munkaerő elvándorlás első évtizedébe vezet vissza, a külföldre távozók többszörös kimozdulását és ideiglenes helyváltoztatását térképezi fel, a munkakörülményeket, hatalmi viszonyokat és lehetséges közösségeket írja le. A WORK. NO TRAVEL a bizonytalanságban és elidegenedésben leélt élet töredékeit veszi számba, az improvizált életeket, amelyek végül egyetlen dologra szűkülnek le: a családnak hazaküldött pénzre. A hatalmas áldozatok árán összegyűjtött pénzre. A nehezen megkeresett pénzre! A WORK. NO TRAVEL alapjául két kötetnyi interjúanyag szolgál, amelyet “Tur-retur. Beszélgetések a külföldi munkáról” címen Rostás Zoltán és Sorin Stoica szociológusok publikáltak 2006-ban a Curtea Veche kiadónál.

IGYENES RÉSZVÉTEL, ELŐZETES REGISZTRÁCIÓ: worknotravel@gmail.com

Az eseményen való részvétel kizárólagosan online, a Zoom platform felületén történik. Szükséges egy jó internetkapcsolattal rendelkező eszköz, működő kamerával és mikrofonnal.

Az előadás PARTIVIPATÍV. A résztvevők egy szöveget fognak kapni, amit majd fel kell olvassanak.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> 

2020. december 2,3,4

3 SOUND WORKS

HANGMUNKÁK, Ludomir Franczak és Marcin Dymiter

1. Hang Archívum – egy előadás

Ludomir Franczak

Ludomir Franczak előadása a “Sound Archive” gondolatának kifejlődéséről és az archívum megszervezéséről. Az archívum olyan különböző anyagokból áll össze, amelyeknek közös referenciapontja a hang.

Elérhető a Vimeo felületén december 2.-én 11:00 órától, december 4., 23:00 óráig.

Facebook livestream december 2.-án 19:00 órától

Beszélgetés Ludomir Franczakkal a ZOOM felületén 20:00 órától

(regisztráció a reserve.tranzithouse@gmail.com címen)

Az esemény után az előadás a Tranzit Arhívum része, és kérésre visszanézhető lesz.

2. Hangok Atlasza / A kút

forgatókönyv, rendezés, videó – Ludomir Franczak

zene & sound design – Marcin Dymiter

hangok: Irena Jun, Marcin Barski, Ludomir Franczak, with special participation by Louise Steinman

együttműködők – Magdalena Franczak

produkció – FestivALT

A Hangok Atlasza Ludomir Franczak auditív performansz projektje, olyan történeteket tartalmaz, amelyek közös perspektívába helyezkednek, magánvilágokat, különös gyűjteményeket, lehetetlen archívumokat fednek fel. A munka az auditív benyomásokba való elmélyülést bátorítja, miközben időben és térben utazunk, a földet hallgatva, amely őseink maradványait őrzi.

A Hangok Atlasza / A kút különleges kiadása a FestivALT – krakkói zsidó kultúra fesztiválja rendelésére készült el. Audió munka, amely a Breathing Mountain projekten alapul, utóbbit Magdalena Franczakkal együtt dolgoztunk ki 2015-ben Lublin városi terében, a Konfrontacje Fesztivál és a Six Verb Movement részeként. A dráma a város auditív szférájára, valamint Lublin széles, háború előtti zsidó közösség megmaradt fragmentumaira összpontosít. Részben hangfelvételeken alapul, amelyek a régi zsidó város kevés maradványt örző egyik épületben, A kút-ban készültek.

Elérhető a Vimeo felületén december 3.-én 11:00 órától, december 4., 23:00 óráig.

Facebook livestream december 3.-án 19:00 órától

Az esemény után az előadás a Tranzit Arhívum része, és kérésre visszanézhető lesz.

3. A köd, úgy látszik, kívülről jön

Rádiójáték, Zofia Posmysz írasai alapján, különösen a The Passenger-ből inspirálódva, amelynek hosszú története számos véletlen egybeeséssel és fordulattal van tele. A legfontosabb, mondhatnánk alaptapasztalat a szerző párizsi utazása. A Lengyel Rádió tudósítójaként jutott el oda a Varsó-Párizs repülőjárat felavatása alkalmával 1946-ban. Csak néhány órája volt megnézni magának a várost, bement tehát a központba és ott, a zajos és tömött Concorde Téren egyszercsak meghallotta a hangját annak az őrnek, aki fogolyként felügyelt rá Auschwitz-ban. És a hanggal érkezett a múlt – erőteljesen, mint egy viharos széllökés. A múlt, mely testének emlékezetében gyűlt fel, mely megmerevítette és lebénította, amely mélyen parázslott benne, és soha nem tűnt el egészen. A hang, mint végül kiderült, valaki másvalakié volt, de az élmény kiindulópontjává vált Posmysz hangokról való gondolkodásának.

Elérhető a Vimeo felületén december 4.-én 11:00 órától 23:00 óráig.

Facebook livestream december 4.-én 19:00 órától

Beszélgetés Ludomir Franczakkal a ZOOM felületén 20:00 órától

(regisztráció a reserve.tranzithouse@gmail.com címen)

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> 

2020. december 5., 20 órától

Give me your body, Ill tell you poetry / Teleperformansz

Give me your body, Ill tell you poetry / Teleperformansz

Producer: La TraverScène

A rituálé alkotója Daniel Julilère

Teleperformer Daniel Julilère

Játsszák: Daniel Julilère a távolból, illetve te, ha teleperformálsz vele

Nyelv: EN + talán egy kis RO, FR, HU, stb.

Szinopsis:

Egyedi élményben való részvételre hív meg Daniel Julilère Franciaországból: az otthonodban, a mobiltelefonod fülhallgatóin keresztül egy webes rádióadóra kapcsolódsz, amelyen keresztül Daniel a füledbe suttog majd, lépésről lépésre irányít: egy rítusban veszel részt, amely a költészet szellemeit idézi meg! Két kistányér, két kis pohár víz, kis só, egy fülhallgatós mobiltelefon, egy vagy több ember előtted, akik a nézőid, és máris készen állsz a teleperformanszra, a szellem befogadására, aki rajtad keresztül szaval el egy verset, a hangoddal, a testeddel, különleges előadást kínálva fel a szobatársaidnak, barátaidnak, rokonaidnak. A “Give me your body, I’ll tell you poetry” teleperformanszot a közösségi médián keresztül is lehet követi (Facebook és Instagram), a teleperformerek közönségének köszönhetően, akik élő videóklippeket tudnak majd megosztani a #poeticspiritism hastag-gel. Bármilyen kérdéssel Daniel Julilère-t keressétek francia, román vagy angol nyelven: daniel.julilere@gmail.com

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

2020. december 6., 19 órától

UTASÍTÁSOK EGYEDÜLLÉTRE

UTASÍTÁSOK EGYEDÜLLÉTRE

PopUP Theatrics

102. Hogyan aludj, amennyit akarsz (amikor egyedül vagy)

Bevezetés a bűntudat nélküli alvás művészetébe

Peca Ștefan

Játssza: Katia Pascariu 

Rendező: Tamilla Woodard  

Díszlet & grafika: Gabi Albu

Az UTASÍTÁSOK EGYEDÜLLÉTRE egy három előadásból álló interaktív online színházi sorozat, amelynek során a résztvevőkat arra képezik ki, hogy a legjobbat hozzák ki saját egyedüllétükből.

A 102-es Utasításokban az alvástervezés alapjait sajátítjuk el: az alváshoz való viszonyunk meghatározását, amikor egyedül alszunk, az alvás körülményeinek a megteremtését, bárhol is legyünk, az alváshoz kapcsolódó bűntudat érzésének a megsemmisítését egy alapvető eszköz, a Belső Időzítő tökéletes használatával. 

“Hányan gondolták közületek, hogy fel tudnak egyedül is kelni reggel, de végül túl sokat aludtatok és nem sikerült? Hányan közületek izgultatok annyira egy fontos esemény előtt, hogy végül egyáltalán nem tudtatok elaludni, és végül az egészet elrontottátok? Hányan közületek alusztok túl sokat, amikor egyedül vagytok? Mit jelent a túl sok alvás? Ebben a bűntudat nélküli alvás művészetébe való bevezetésben olyan eszközöket kínálok fel a résztvevőknek, amelyek segítségével annyit tudnak majd aludni, amennyire szükségük van, és akkor tudnak majd felkelni, amikor az szükséges. Az instruktor Vania Stan alvástervezőt Katia Pascariu játssza.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Az előadások a Tranzíciók – Kortárs Euroregionális program keretében kerülnek bemutatásra.

A Tranzíciók – Kortárs Euroregionális programot a Román Kulturális Alap (Administrația Fondului Cultural Național – AFCN), Kolozsvár Polgármesteri Hivatala, a Bethlen Gábor Alapkezelő ZRT és a Communitas Alapítvány támogatta.

A projekt nem feltétlenül tükrözi a Román Kulturális Alap álláspontját. Az AFCN nem felelős a projekt tartalmáért, vagy azért a módért, ahogyan a projekt eredményeit felhasználták; ez teljes mértékben a támogatás kedvezményezettjének felelőssége.