Színházi bemutató a ZUG Zone-ban: saját generációjuk helyzetéről beszélnek

Színházi bemutató a ZUG Zone-ban: saját generációjuk helyzetéről beszélnek

A rendszerváltás és a Colectiv-tragédia utáni generációról, a 21. század Romániájáról, a román-magyar kapcsolatról – mindezek fényében pedig a család működéséről, vagy épp működésképtelenségéről szóló előadást mutattak be 2017. február 11-én 19.00 órától a kolozsvári ZUG Zone-ban. A PAS(SZ) címet viselő előadás szövegét Lovassy Cseh Tamás jegyzi, a rendező pedig Leta Popescu.

Fiatal alkotók együttműködéséből jött létre az az előadás, melyet február 11-én 19.00 órától mutattak be a kolozsvári ZUG Zone független játszóhelyen. A Lovassy Cseh Tamás által jegyzett kortárs drámaszöveg egy olyan generációról igyekszik beszélni, mely érzékeli ugyan, hogy a körülötte lévő társadalom jelentős változásokon megy keresztül, nyughatatlanságának pontos okát azonban nem képes megfogalmazni. „Mintha az élet csak egyszerűen megtörténne velünk, mi pedig ennyit érzékelünk: valami baj van. Két lehetőségünk maradt: fáradhatatlanul kérdezünk, vagy hagyjuk, hogy a körülöttünk mindinkább eluralkodó őrület diktáljon. A PAS(SZ) nem ígér megoldást, mindössze egy generáció – ha úgy tetszik, egy társadalom – pillanatnyi állapotát és érzeteit igyekszik rögzíteni három szereplőjén keresztül” – vall az előadás ismertetőjében a szerző.

Leta Popescu rendező neve nem ismeretlen a kortárs színházi közegben jártas nézők számára. A fiatal alkotó számos előadását láthatta már a közönség, a mostani bemutató kapcsán pedig így nyilatkozott:„Lényegtelen, hogy egy szakításról, a halálról, nemzeti identitásunkról vagy szexuális orientációnkról beszélünk, mondandóm tulajdonképpen ugyanaz: oda kell figyelnünk magunkra. Ezt próbáltam megfogalmazni ebben az előadásban is. Sem nagy, sem aprócska drámáink nem elhanyagolhatóak. Egy olyan korszakban élünk, melyben egyre inkább kötelezővé válik, hogy ismét magunkra figyeljünk. És miközben körbetekintünk egy társadalmat látunk. Egy zavarodott társadalmat. Amilyenek mi is vagyunk. Van mit tennünk. Van mit újragondoljunk. És nem, nem<<PAS(SZ)>>-olhatunk semmit.”

Az előadás három fiatalról beszél: Andiról, a valamiért furcsán viselkedő színésznőről, Eszterről, aki szerint Budapest olyan, mint a rák, és Victorról, aki egy késő délutáni kávézás alkalmával megismer valakit. Az alkotók véleménye szerint a PAS(SZ) nem egy tragédia, és nem egy jobb élethez készült használati utasítás, sokkal inkább egy kortünet és egy kérdés: mi lesz velünk?

A február 11-i bemutatót követően február 12-én ismét megtekinthető az előadás. A jelentős érdeklődésre való tekintettel az alkotók javasolják az előzetes helyfoglalást. A jegyek ára felnőttek esetében 20 RON, míg diákok és nyugdíjasok esetében 12 RON.  A Reciproca Egyesület előadása, melynek időtartama 1 óra szünet nélkül, a Váróterem Projekt közreműködésével jött létre.  Az előadást két nyelven – magyarul és románul – játsszák. A felirat mindkét nyelven biztosított. Az előadást 14 éven felüli nézőknek ajánlják.

_________________________________________________________
PAS(SZ)
Szöveg: Lovassy Cseh Tamás Elcsété
Rendező: LetaPopescu
Színészek: Doru Mihai TalosEmőke PálRita Sigmond
Dramaturg: Győrfi Kata
Zene: Magor Bocsárdi
Díszlet: Anna Kupas
Fordítás: Győrfi Kata, Sigmond Rita, Szende Kisgyörgy
Technikai munkatársak: Júlia SiposCsoma Nora