Színházba és múzeumba várja hétvégén a kicsiket és nagyokat a Puck Bábszínház

Színházba és múzeumba várja hétvégén a kicsiket és nagyokat a Puck Bábszínház

Június 16-án, pénteken 12 órától a Szépművészeti Múzeum (Bánffy Palota) alagsori termében a Bábok Múzeuma kiállítást lehet megtekinteni. Az immár 11. alkalommal megszervezett esemény a Szépművészeti Múzeum és a Kolozsvári Puck Bábszínház közös rendezvénye. Másnap, június 17-én, szombaton 11 órától a Puck Bábszínházban, a Ha én lennék Mátyás király című előadásuk látható.

A kiállítás keretén belül a magyar társulat a nemrég bemutatott Én vagyok Pinokkió, az idei évadban felújított A csuka parancsára, a 2007-es Búbocska, valamint a 2000-ben bemutatott Holdbéli csónakos előadás bábjait tárja az érdeklődő közönség elé. A bábok mellett az előadások néhány díszleteleme is látható lesz.

A kiállított alkotások tervezői Wallner Günter és Sandu Marian.

Wallner Günter

Az 1932-ben, a romániai Szerdahelyen született, szász származású képzőművész, szobrász Kolozsváron, a Ion Andreescu Művészeti Akadémián végezte tanulmányait. Botár Edit, Virgil Svințiu és Alexandru Rusan mellett a Puck Bábszínháznak kiemelkedő díszlet- és bábtervezője volt. Az 1988-ban bemutatott A csuka parancsára című előadás mellett ő jegyzi többek között az Igaz mesék, színes mesék (1965), Árgyilus királyfi (1985), Emberpalánta (1989), Csipike (1988) című előadások báb – és díszletterveit.

Később kivándorolt Németországba, ahol szobrászként folytatta alkotói útját. 2016 őszén hunyt el, 84 éves korában.

Sandu Marian

A 46 éves, Dolj megyei születésű képzőművész a krajovai Művészeti Líceum elvégzése után 1996-ban Kolozsváron diplomázott a Ion Andreescu Művészeti Akadémián. 1998-tól 2016-ig a Puck Bábszínház festője, díszlet – és bábtervezője volt, emellett számos hazai és külföldi bábszínházzal is együttműködött. Jelenleg Románia legjobb bábtervezői és bábkészítői között tartják számon.

Néhány neves előadás, amelyeknek díszlet- és bábtervezője volt: Jancsi és Juliska (2003), Hófehérke (2007), Búbocska (2007), Árnyak színháza (2005).

A kiállítás 2017. július 2-áig látogatható minden héten szerdától-vasárnapig 10 és 15 óra között. Mindenkit szeretettel várunk!

Ha te volnál Mátyás király

Mátyás király igazságos voltáról sok száz mese és monda szól, de vajon te milyen király lennél és milyen parancsokat osztanál? Június 17-én, szombaton 11 órától a Puck Bábszínházban erre is fény derülhet. Ebben az évadban utoljára láthatjuk színpadon Mátyás királyt, Tibrilit- az udvari bolondot, Czímeresi Simont, a kolozsvári bírót, Borissza Mártont, a huszárt, Szende Violát és még sok más szereplőt. A fordulatos történetre mindenkit szeretettel várunk!

Az előadás három éven felülieknek ajánlott.

Jegyek válthatóak előadás előtt egy órával a bábszínház pénztáránál, illetve minden nap reggel 8 és délután 16 óra között jegyfoglalás lehetséges Sipos Krisztina közönségszervezőnél a következő telefonszámon: 0731837693.

Továbbra is érvényben van a „nagycsaládos jegycsomag” amelynek értelmében ha egy vagy két felnőtt három, vagy annál több gyermeket kísér el a Puck Bábszínház szombat délelőtti előadására, akkor csak a gyermekeknek kell jegyet váltaniuk, a nagykorú kísérők ingyen nézhetik meg az előadást.