Színház és mozi az árkosi tavon

Színház és mozi az árkosi tavon

Szeptemberben egy rendhagyó rendezvénysorozatnak ad otthont az árkosi Szentkereszty Kastély Floating Cinema&Theater címen. A projekt Sepsiszentgyörgy több kulturális intézményének részvételével valósul meg.   

A kezdeményező Jankovich-Bésán Elemér, a Szentkereszty kastély jelenlegi tulajdonosa, gróf Szentkereszty Béla örököse. Popa Annamáriával, az Andrei Mureșanu Színház igazgatónőjével, szeretnék az ismert helyszínt újra belevonni a környék kulturális körforgásába. Az ötletet több kulturális intézmény is felkarolta, és gondolkodás nélkül bekapcsolódtak a vízi mozi és színházi estek megvalósításába. A projektben részt vevő intézmények: az Andrei Mureșanu Színház, a Tamási Áron Színház, az M Studio Mozgásszínház, a Cimborák Bábszínház és az Andrei Mureșanu  Színház állandó és hűséges partnere a Művész Mozi a Kónya Ádám Művelődési Házon keresztül.

Floating Cinema&Theater programja

Szeptember 4., péntek 17:00 óra (esőnap esetén szeptember 5., szombat,  11 óra)

            Cimborák Bábszínház – A buták versenye

Szeptember 6., vasárnap, 21:00 óra (esőnap esetén szeptember 7., hétfő, 21 óra)

            Művész Mozi – Babyteeth – (ausztrál vígjáték, 2019), TIFF közönségdíjas film

Szeptember 11., péntek , 21:00 (esőnap esetén szeptember 12., szombat,  21 óra)

            M Studio – PYRO

Szeptember 13., vasárnap, 21:00 óra (esőnap esetén szeptember 14., hétfő, 21 óra)

            Művész Mozi – Portré a lángoló fiatal lányról (Portrait de la jeune fille en feu – 2019)

Szeptember 18., péntek, 17:00 óra (esőnap esetén szeptember 19., szombat,  11 óra)

            Andrei Mureșanu Színház – Doi galbeni (Két krajcár)

Szeptember 20.,  vasárnap, 21:00 óra (esőnap esetén szeptember 21., hétfő, 21 óra)

            Művész Mozi  – Alabama és Monroe (The Broken Circle Breakdown – 2012)

Szeptember 26., szombat,  19:00 óra

            Tamási Áron Színház – TESZTOSZTERON koncert

Szeptember 27., vasárnap, 21:00 (esőnap esetén szeptember2 8., hétfő, 21 óra)

            Művész Mozi: Seveled (magyar filmvígjáték, 2019)

Szeptember 4-től, az árkosi kastély taván 10 kétszemélyes csónakot helyeznek el. A balesetek elkerülése végett a csónakokban legtöbb két személy lehet. A hét éven aluli gyerekek a tó partján elhelyezett székekről követhetik az előadást. Kiskorúak csak felnőtt felügyelete mellett ülhetnek a csónakokba és kötelezően mentőmellényt kell viselniük.

A csónakokban levő 20 hely mellett, a tó partján kialakítottak egy 30 személyes nézőteret. A tó közepén található szigeten lesz kialakítva a színpad, amelyen a négy hétvége alatt a programban szereplő előadásokat játsszák.

Az előadások és a filmvetítések idején a kastélypark nem látogatható, ezért kérik az érdeklődőket, hogy a rendezvények előtt egy órával érkezzenek, ha szeretnék megtekinteni a parkot. Valamint a park látogatása az előadások után is lehetséges lesz. Az előadások kezdő időpontjai: 19:00 vagy 21:00 óra, a gyerekelőadások kivételével, amelyek 17:00, ill. 11: órától kezdődnek.

Kedvező időjárás esetén a pénteki napok a színházi előadások, a vasárnapok a filmvetítéseknek vannak fenntartva. Esős idő esetén a következő napra halasztódik az előadás.

A jegyek megvásárolhatóak online a kulturális intézmények jegykiadó rendszereiben.

A teljes program szabadtéri jellegű, legtöbb 50 fő részvételével, megtartva a másfél méternyi kötelező távolságot. Kérik a nézőket, hogy az előadások alatt használjanak védőmaszkokat.

„Annak reményében, hogy találtunk egy módot, hogy ezt a mindannyiunk számára nehéz időszakot egy felejthetetlen élménnyé változtassuk, várjuk önöket egy kellemes és felejthetetlen szeptemberi kikapcsolódásra.” – áll a Floating Cinema&Theater szervező csapata közleményében.

Forrás: Andrei Mureșanu  Színház