Színház és a Securitate – Kelemen István szekusdossziéjáról beszélgetnek a Szigligetiben

Színház és a Securitate – Kelemen István szekusdossziéjáról beszélgetnek a Szigligetiben

November 23-án, csütörtökön 18 órától a nagyváradi magyar színjátszás és a Securitate viszonyáról szóló beszélgetésre kerül sor a Szigligeti Színház páholyelőcsarnokában. A Kelemen István és a Nagyváradi Állami Színház magyar tagozata az állambiztonság dokumentumaiban (1973-1977) című rendezvényen Plainer Zsuzsa kulturális antropológus a témában végzett kutatásait ismerteti, beszélgetőtársa Nagy Mihály Zoltán történész lesz.

          A rendezvény célja kettős. Egyrészt szeretne emléket állítani Kelemen Istvánnak, a nagyváradi színház egykori tagozatvezetőjének, irodalmi titkárának. Másrészt, Kelemen István követési dossziéjának ismertetésén keresztül, azt igyekszik bemutatni, hogyan ellenőrizte a Securitate a nagyváradi teátrum magyar tagozatát a hetvenes években.

          A beszélgetés a Pece-parti műhely – nemzeti kisebbségek a 20. századi Váradon – rendezvénysorozat első eseménye.

          Szervezők: Holnap Kulturális Egyesület – Nemzeti Kisebbségkutató Intézet (Kolozsvár) – Szigligeti Színház. A Pece-parti műhely – nemzeti kisebbségek a 20. századi Váradon a Holnap Kulturális Egyesület és a kolozsvári Nemzeti Kisebbségkutató Intézet új, közös rendezvénysorozata. Célja megismertetni a váradi közönséggel a város közelmúltjáról szóló társadalom-, politika- és kultúrtörténeti kutatásokat.