Színház a százéves évfordulón

Színház a százéves évfordulón

A marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós és Liviu Rebreanu Társulatainak szervezésében kerül sor szombaton, 2018. december 15-én a Színház a százéves évfordulón elnevezésű eseménysorozatra, a Román vs. Magyar. Román-magyar kulturális interferenciák a színházban 1918 után című projekt keretében. Az eseménysorozatot a Kulturális és Nemzeti Identitás Minisztériuma támogatja.

Az esemény több tevékenységet foglal magába, egy nemzetközi tudományos konferenciát, két kortárs dráma színpadi adaptációját, egy retrospektív kiállítás megnyitóját, egy adatszerű honlap indítását, illetve a romániai színházak igazgatóinak találkozóját.

A Nagy Egyesülés száz éves évfordulójának alkalmából 2018. december 15-én kerül sor a „Identitás és alteritás. A színház, mint a román-magyar találkozás színtere” című nemzetközi tudományos konferenciára is. Helyszíne a Continental Szálló Nicolae Grigorescu terme, szervezői a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház, a Színház-és Multimédia Kutatóintézet, valamint a marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti és Technológiai Egyetem. A konferencia keretén belül olyan tudományos értekezésekre kerül sor, amelyek a történelem, művészi alkotás, identitás, fordítások, elméletek, egyéni alkotások által a román és magyar színházi művészet egymásra gyakorolt kölcsönhatását hivatottak bemutatni.

Két kortárs dráma színpadi adaptációjának a bemutatására is sor kerül ezen a napon. A Liviu Rebreanu Társulatnál Dálnoky Réka: TÉVEDÉSEK TÁRHÁZA című szatíráját mutatja be a Színház Nicu Mihoc rendezésében.

A szereposztás tagjai: BÉRES P. Ildikó, Bianca FĂRCAŞ, Alexandru-Andrei CHIRAN, FÜLÖP B. Erzsébet, GALLÓ Ernő, Anca LOGHIN, Ştefan MURA și TOLLAS Gábor. Az alkotócsapat további tagjai: Denisa BERCEANU jelmez- és díszlettervező, Lucian MATEI videodesigner, a szöveg fordítását DÁLNOKY Réka és KACSÓ Judit-Andrea jegyzi.

A Tévedések tárháza színmű a Communitas Alapítvány „Száz év a lépcsőházban” című drámapályázatának nyertese.

A bemutatóra 2018. december 15-én 17 órától a Nemzeti Színház Kistermében kerül sor.

A Tompa Miklós Társulatnál KERESZTES & BLAGA rendezésében George Ștefan: TÜNDÉRORSZÁG című kortárs dráma színpadi adaptációjának bemutatására kerül sor 2018. december 15.-én este 20 órától a Színház Nagytermi Studióterében. A szereposztás tagjai: KILYÉN László, KISS Bora, Nicu MIHOC, Cristian IORGA, PÁL Zoltán e.h. és Loredana DASCĂLU. Videodesigner Adrian MATEI.

E két kortás mű színpadi bemutatójának célja ösztönözni és támogatni a fiatal kortárs magyar és román szerzők munkásságát. A drámák jellegzetességeire reflektálva az előadások rendezői mindkét produkciót a román és a magyar társulat színészeivel közösen hozták létre, így az előadások többnyelvűsége és a többnyelvűséggel való játék, a kultúrák közti áthallások kiemelt hangsúlyt kapnak.

A Színház a százéves évfordulón eseménysorozat keretén belül pénteken, 2018. december 14-én 18 órától a nagytermi előcsarnokban egy, a színházi archívum anyagaiból és fényképeiből készült retrospektiv kiállításra kerül sor, melynek tárgya a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház magyar nyelvű színművekből készült román produkciói, illetve román nyelvű színművekből készült magyar produkciói.

A rendezvénysorozat keretén belül kerül sor a teatrulacentenar.ro című honlap beindítására is, egy fontos dokumentarista adatbázisra, melynek tematikája a A színház, mint a román-magyar találkozás színtere.

A Színház a százéves évfordulón eseménysorozat zárómozzanata a romániai színházak igazgatóinak találkozója, melynek keretén belül az ország színházainak vezetői a mindannyiukat érintő nehézségekről, együttműködési lehetőségekről, fesztiválszereplésekről és új jogalkotási javaslatokról fognak megbeszélést tartani.