Szilágyi-Palkó Csaba: Emőke/Nicole

Szilágyi-Palkó Csaba: Emőke/Nicole

Fotó: Facebook

A HOP – Fiatal Színészek Gáláján Pál Emőke kapta a legjobb színésznőnek járó díjat az egyéni műsor kategóriában.

Az egyképernyőst egykori tanára, Szilágyi Palkó Csaba írta.

Pár nappal ezelőtt, a Costineşti-i HOP-gála versenyfellépése előtt, Emőke megkért valamire. A versenyprogramban – az idéntől először – a szervezők előírtak egy olyan próbát, melyben maximum 3 percben meg kellett jeleníteni egy tetszés szerint kiválasztott sztárt, énekest, ikont, rajzfilm-figurát – a lényeg, hogy tilos volt a paródia: valamilyen módon az illető ikon lényegére, hangulatára kellett inkább ráéreznie a versenyzőnek, külsőleg és belsőleg is. A próba hatalmas sikernek örvendett, és a HOP-gála igazi megújulását jelzi. A versenyzők döntő többsége híres filmsztárok még híresebb jeleneteit, vagy rock/pop/musical-ikonok koncertrészleteit adták elő – az esetek többségében egyébként nagyon jól.

Emőke mást választott: ő Nicole Kidman Oscar-díjat átvevő beszédét jelenítette meg, a legapróbb részletekig hűen: a beszéd, a manír, a gesztusok mind-mind felidézték a hollywoodi sztár díjnyertes pillanatát.

Ahhoz, hogy minél hívebben adja vissza a hangulatot, Emőke azt szerette volna, ha páran átvállalnánk a Nicole Kidman családtagjainak szerepét, akik azon a bizonyos estén a környezetében ültek. Engem arra kért, „legyek az apja”. Örömmel vállaltam. És amikor sorra került az Emőke jelenete, és bejátszásról bemondták a Nicole Kidman nevét, valami egészen elképesztő dolog történt: az előttem ülő Nicole lányom hátrafordult, megölelt, aztán fellépett a hosszú kifutóra, és megilletődötten, zaklatottan elmondta köszönőbeszédét, majd hihetetlen eleganciával és nonsalansszal, a tapsoló tömegnek integetve visszaült a helyére.(És taps volt is bőven: két igazi színházi és filmes díva: Oana Pellea és Maia Morgenstern adták a vezérhangot.) Akkor valahogy megerősödött bennem az, amit az Emőkével első év óta eltöltött próbák folyamán mindig is éreztem, és amiért szeretek vele dolgozni: jövendő dívával van dolgunk. Figyeljünk tehát rá, nagyon. Gratulálok, kedves Nicole!