Sziklahitű Szent László az év első előadása a Puck Bábszínházban

Sziklahitű Szent László az év első előadása a Puck Bábszínházban

Folytatja változatos kínálatát a Puck Bábszínház magyar tagozata. Szent László király történelmi és legendás figurája elevenedik meg az év első bábelőadásában, folytatódik a Mesekosár óvodásoknak szóló tevékenységsorozat, valamint továbbra is megnézhető a bábszínház előcsarnokában a Kovács Ildikó emlékére szervezett kép- festmény- és grafikakiállítás. Az év első hónapjában Az egér, aki nem ismerte a félelmet és az Én vagyok Pinokkió című előadások is láthatóak lesznek.

Sziklahitű Szent László

Meghalt a király, éljen a király! (Le roi est mort, vive le roi) – szól a francia szállóige, immár azokról a korokról, amikor a királyok személyében a nép a maga egyed(ül)i bölcs, kifogástalan vezetőjét, urát szerette viszontlátni. Szent László király az 1077-1095 közötti uralkodása idején nem csak a külső ellenséggel számolt le, hanem erős törvényeivel a belső viszályokat is kordában tartotta, tisztességre, becsületre ösztönözte a népet. Példás történelmi alakja, halála után tovább élt a róla szóló legendákban, alakja számos Kárpát-medencei templom freskóján azóta is hirdeti, hogy az ember és a haza szolgálata jelentős mértékben összefügg a hittel, és Isten szolgálatával.

A Puck Bábszínházban Szentirmai László a síkbábok sajátos technikájával idézte fel Szent László konkrét történelmi alakját és a legendákban „isteni küldöttként”, csodatevőként megjelenő hőst.

Szentirmai László szerint azért fontos, hogy a XXI. században se feledkezzünk meg dicső királyunkról, mert élete példaértékű volt: „Az egyetlenegy olyan királynak tartom, aki rendet tudott tenni az országban úgy, hogy közben becsületes maradt.”

Az előadást az egész családnak ajánljuk, alsó korhatár: 5 év.

Mesekosár

Január 18-án és 23-án kerül sor a legújabb Mesekosárra két különböző óvodában. Rekita Rozália színésznő és Forró Ágnes képzőművész A kismalac, a ravasz róka és a hóliba meséjével készülnek a Degețica (Hüvelyk Matyi) és a Hófehérke óvodába.

A Mesekosár címet viselő bábos foglalkozássorozat az évad végéig tart és kifejezetten óvodásoknak szól. A gyerekek egy mesefilm megnézését követően Rekita Rozália színész és Forró Ágnes képzőművész irányításával készített bábokkal, közösen eljátsszák a történetet. A gyerekek minden alkalommal hazavihetik az adott meséhez készült bábokat.

A felvételeken bemutatott meséket a Kolozsvári TV Magyar Adásával közösen, Forró Ágnes és Rekita Rozália készítették 2001-2002-ben, a Mesekosár műsor keretében. Havonta egy alkalommal, az egész évadon át (összesen nyolc hónapon keresztül) zajlik a bábos tevékenység.

A Mesekosár című tevékenység igényelhető, előre egyeztetett időpontok szerint.

Kovács Ildikó emlékét idéző grafika, kép- és festménykiállítás

A Puck Bábszínház az elmúlt évben, december 8-án nyitotta meg Kolozsvár közönsége számára azt a kiállítást, amely Kovács Ildikó rendező munkásságát idézi. A kiállítást Szebeni Zsuzsa színháztörténész, a sepsiszentgyörgyi Balassi Intézet Magyar Kulturális Központjának igazgatója, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet volt határon túli referense nyitotta meg.  A kiállítás egyik része emblematikus fényképekből áll, amelyek Kovács Ildikó egy-egy előadásából, a próbafolyamatból vagy éppen azok szünetéből ragadnak ki pillanatokat, egy másik része Sípos László erdélyi magyar festőművész és grafikus ábrázolásait mutatja be, amelyek az 1974-ben kiadott Kovács Ildikó által írt Báboskönyvben kerültek kinyomtatásra. A harmadik, ugyanakkor egyik legérdekesebb része a kiállításnak Kovács Ildikó rendező festményeit mutatja be: ezek a festmények eddig még soha nem voltak kiállítva, igencsak kevesen tudtak a létezésükről, mivel az eredeti változatuk nem maradt fenn az utókor számára.

Ezek a hiteles másolatok viszont – akárcsak az egész kiállítás, január végéig ingyen megtekinthető mindenki számára a Kolozsvári Puck Bábszínház előcsarnokában.

Az egér, aki nem ismerte a félelmet és az Én vagyok Pinokkió

A bábszínház legfrissebb előadásának 2017 december 9-én volt a bemutatója. Az egér, aki nem ismerte a félelmet című előadást Urmánczi Jenő, a bábszínház színésze rendezte, alapja egy Grimm mese, amelynek főhőse annyira bátor és merész, hogy számára a félelem és a féltés megismerése válik kihívássá.

Az Én vagyok Pinokkió című előadás is érinti a bátorság-félelem kérdését, de a hazugság témáját is kibontja, hiszen: hazudni leginkább félelemből szoktunk. Az előadást Călin Mocanu, a bukaresti Țăndărică Színház igazgatója rendezte.

Jegyek válthatóak előadás előtt a bábszínház pénztáránál. Jegyfoglalás hétfőtől péntekig 9-16 óra között a következő telefonszámon: 0731837693. Továbbra is igényelhető a nagycsaládos jegy a Puck Bábszínház magyar tagozatának az előadásaira. Ennek lényege hogy a minimum három gyermeket kísérő szülők (maximum két nagykorú) ingyen tekinthetik meg az előadást.