Sziklahitű Szent László, a becsületes király története a Puckban

Sziklahitű Szent László, a becsületes király története a Puckban

Szombaton, május 26-án 11:00 órától a Sziklahitű Szent László című előadással várnak kicsiket, nagyokat a Puck Bábszínházban.

Szent László a lövész katonák védőszentje, kiemelkedő, erős kezű uralkodó volt, aki tisztességre és becsületre is nevelte a népet. Az előadás történelmi ízelítő a magyarok viharos múltjáról, ugyanakkor a népi képzelet gazdagította legendák sajátos bemutatása. A XII. századi uralkodó vezetési elvei megegyeztek a keresztény értékrenddel – szorgalmazta a békére való törekvést, egymás vagyonának tiszteletben tartását és a hit gyakorlását. Számos erdélyi templom freskója tanúskodik arról, hogy uralkodása és elvei a székelyek között példaértékűek voltak.

Az előadás különlegessége, hogy a papírszínház gyakorlatát használja, amely a XIX. századból származik. Az így létrehozott előadásokat szülők készítették gyermekeiknek, vendégeiknek, gyakran élőzenei kísérettel. Ezek a papírszínházi alkotások az akkoriban futó sikerek előadások miniatűr replikái voltak. Az 1800-as évek közepéig nagyon sok előadás rendelkezett miniatűr papír-hasonmással.

Sziklahitű Szent László
Fotó: Puck Bábszínház

Írta, tervezte és rendezte: Szentirmai László

Rendező munkatársa: Kocsis Tünde

Zeneszerző: Kötő Áron

Zenei közreműködés: Vincze Dalos Csilla

Hangdizájn: Venczel Péter

Előadják: Balogh Dorottya, Giriti Réka, László Réka, Patka Ildikó, Pünkösti Laura, Rekita Rozália, Domokos Szabolcs, Kötő Áron, Urmánczi Jenő.

Plakátterv: Banga Szilárd, Kalló Angéla

Ajánlott korosztály: 5+

Bemutató: 2017. szeptember 30.