Szerkesztőségi nyilatkozat

Szerkesztőségi nyilatkozat

Az elmúlt napok POSZT-hoz kapcsolódó eseményeiről és a kialakult – mindannyiunk számára sok dilemmával járó – helyzetről sokat beszélgetve-vitatkozva, a következő álláspontot alakítottuk ki.

Mi, a Játéktér szerkesztői szakmailag és emberileg fontosnak tartjuk egymás munkáját. Továbbra is hatékonyan és egymásra figyelve, egymás méltóságát és szabadságát tiszteletben tartva szeretnénk dolgozni. Fontosnak tartjuk ezt most, amikor a magyar színházi szakmában kialakult helyzet nem kedvez az árnyalt megközelítésnek. A jelenleg fennálló feszültséget nem szeretnénk tovább fokozni, ehelyett a szempontok bonyolultságát, sokféleségét, a másságot figyelembe vevő diskurzust szorgalmazzuk.

Ezért – bár nincs köztünk egyetértés abban, hogy elfogadható-e vagy sem a POSZT-zsűriben való részvétel – Zsigmond Andrea önálló döntéshez és vélemény-nyilvánításhoz való jogát tiszteletben tartjuk. Ugyanakkor, mivel szerkesztőink többsége úgy látja, a Magyar Színházi Társaság a zsűri összeállításakor megkerülte a Színházi Kritikusok Céhét, és ezt nem tartja tisztességesnek a részéről, csatlakozott a POSZT-ot a sajtóban bojkottáló kezdeményezéshez, és ezt Andrea elfogadta.

Közös szerkesztőségi beszélgetés alapján döntöttünk e levél közzététele mellett, egymással egyeztetve, közösen gondolkozva.

Sebestyén Rita, Ungvári Zrínyi Ildikó, Varga Anikó, Zsigmond Andrea