Szerbiában turnézik és kortárs táncot népszerűsítő projekten dolgozik  az M Studio

Szerbiában turnézik és kortárs táncot népszerűsítő projekten dolgozik az M Studio

Szerbiai turnéra indul az M Studio az Are we human or are we dancers? előadással, illetve a hónap végén Jászvásárba (Iași) látogatnak el, egy nagyobb projekt első állomásaként.

A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával Újvidéken és Szabadkán mutatja be a társulat a Ioana Marchidan koreográfiájában készült Are we human or are we dancers? produkciót.

Az előadás a társulatról szól, az előadókról és magukról az emberekről. Az előadó legtöbbször egy másik ember történetét meséli el a színpadon. Olyan emberként látjuk, akinek nincs se múltja, se jövője. Mintha csak abban a pillanatban válna létezővé, amikor felgyúlnak a reflektor fényei, a színpad készen áll. Amikor hagyják, hogy lássák őket, akár érzéseikről, akár fizikai állapotaikról legyen szó – talán ez a legnagyobb szabadság, amit el lehet érni.

A produkciót április 11-én az Újvidéki Színházban, április 12-én pedig a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban lehet megtekinteni.

Jászvásár lesz az első állomása annak a nagyszabású nemzeti mobilitási projektnek, amelynek megvalósítását a Román Nemzeti Kulturális Alap (Administrația Fondului Cultural Național) támogatja. A projekt keretében három romániai városban – Jászvásáron (Iași), Craiován és Konstancán – játszik az M Studio három különböző, fiatal román alkotók koreográfiájában készült előadást. A turné során a Ioana Marchidan koreográfiájában készült Are we human or are we dancers? előadást, az Arcadie Rusu rendezésében bemutatott A lecke illetve az Andrea Gavriliu koreográfiájában készült Pam param produkciókat játssza a társulat az említett városokban.

A turné legfontosabb célja gazdag képet nyújtani a kortárs tánc hazai reprezentatív irányairól, koreográfusairól illetve olyan helyszíneken népszerűsíteni a kortárs tánc értékeit, ahol ez a műfaj szinte egyáltalán nincs jelen, vagy csupán alkalmanként.

Jászvásáron, a Luceafărul Színházban április 27-én A lecke előadást, 28-án pedig az Are we human or are we dancers? produkciót tekintheti meg a közönség.

Ugyancsak április folyamán újítja fel a társulat a Pam param produkciót (koreográfus Andrea Gavriliu), amelyet 2021-ben mutattak be. Az előadást április 20-án (este 19 órától) játsszák a Háromszék Táncstúdióban. Jegyek kaphatók már online: https://tasz.biletmaster.ro/ron/Event/47006542/Pam-param vagy a Központi Jegyirodában.