SZÉLYES FERENC ünneplése és vendégjátékok hava a Nemzetiben

SZÉLYES FERENC ünneplése és vendégjátékok hava a Nemzetiben

Szélyes Ferenc színművész 60. születésnapját ünnepli a Tompa Miklós Társulta május 14-én, kedden, ez alkalomból tekinthető meg a A Nagy Romulus című nagyváradi vendégjáték a Nemzeti Színház nagyszínpadán, amelyben az ünnepelt színművész játssza a címszerepet.

Májusban több vendégtársulat is fellép Marosvásárhelyen, ez idő alatt a Tompa Miklós Társulat több fesztiválra és más rendezvényre kapott meghívásnak tesz eleget. A hónap első felében Sepsiszentgyörgyön és Székelykeresztúron, ezt követően pedig Aradon, Miskolcon, Budapesten és Kézdivásárhelyen láthat a közönség marosvásárhelyi előadást.

Az Erdélyi Magyar Televízió partnereként továbbra is a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház a a helyszíne az Erdély Broadway című showműsornak, amelynek műsorvezetője Bokor Barna színművész. A közönség részvételével készülő műsorfelvételekre  május 10-én és 11-én kerül sor a színház kistermében.

A bukaresti Ion Dacian Nemzeti Operettszínház két román nyelvű zenés előadással lép fel a Nemzeti Színház nagyszínpadán: május 10-én a Silvia (Csárdáskirálynő) című operettet, május 12-én pedig a Rómeó és Júlia című musical-t láthatja a marosvásárhelyi közönség.

 

Szélyes Ferencet ünnepli a Tompa Miklós Társulat május 14-én

A Tompa Miklós Társulat 2013. május 14-én, kedden ünnepli Szélyes Ferenc színművész 60. születésnapját.

Ez alkalomból a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház nagyszínpadán látja vendégül a Nagyváradi Állami Színház Szigligeti Társulatának előadását, Friedrich Dürrenmatt A Nagy Romulus című tragikomédiáját, amelyben az ünnepelt színművész játssza a címszerepet. A Szabó K. István által rendezett produkció 19.00 órától tekinthető meg.

Az előadásról Lovassy Cseh Tamás Milyen nagy A Nagy Romulus? című írásában a következőket olvashatjuk: „A címszerepet, meghívott művészként Szélyes Ferenc alakítja. Szabó K. István döntése jó választásnak bizonyult, hiszen Romulus alakja így egy kiegyensúlyozott, a vélt (vagy valós) őrültségtől távol álló, megfontolt – és pont higgadtsága miatt zseniális – figuraként jelent meg a színpadon. A zárójelenetben, mikor Romulus és Odoaker (a germánok vezére, Kardos. M. Róbert alakításában) egymásra talál és  meglepő fordulat után egyezségre jut, a vendégművész komédiákhoz illő, patikamérlegen kimért, humorral vezeti le az előadás feszültségét, melyhez megfelelő társa Kardos. M. Róbert”.

A május 14-i ünnepi eseményre Szélyes Ferenc színművész marosvásárhelyi alakításaiból fotókiállítás is készült, amelynek megnyitójára az előadást követően kerül sor.

Az ünnepi előadásra jegyet a Kultúrpalota jegyirodájában (hétfőtől péntekig 12.00 óra és 17.30 között, tel: 0372 758 230), a színházi jegypénztárban (hétfőtól péntekig 12.00 és 15.00 óra között, tel: 0365 806 865), illetve a www.biletmaster.ro honlapon lehet váltani.

Fesztiválokra és egyéb rendezvényekre hivatalos a Tompa Miklós Társulat

A Bányavirág és Bányavakság című kistermi előadások több hazai és magyarországi rendezvényen tekinthetők meg májusban. A Székely Csaba drámáin alapuló, a Yorick Stúdió és a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház együttműködésében létrehozott produkciók közönségsikerének egy fokmérője a miskolci, illetve a budapesti meghívás. Miskolcon második alkalommal láthatja a közönség a Bányavirág című előadást, amely a Miskolci Nemzeti Színház meghívására és a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával lesz jelen május 15-én a Nagyszínházban.

Az előadás május 6-án Sepsiszentgyörgyön vendégszerepelt, ahová ugyancsak második alkalommal kapott meghívást, május 11-én pedig Aradon a Új Színház Nemzetközi Fesztivál keretében tekinthető meg, ezt követően Kézdivásárhelyre hivatalos, ahol május 27-én a Városi Színházban láthatja a produkciót a helyi közönség.

A Bányavakság című stúdióelőadást a budapesti közönség is láthatja május 16-án. A Sebestyén Aba rendezte produkció a Thália Színházban megszervezett Határon Túli Magyar Színházak Szemléjén vendégszerepel.

Székelykeresztúr vendége volt a Kilyén Ilka és Makra Lajos által játszott Reviem egy házért című kamaradráma, amelyet május 8-án tekintett meg a székelykeresztúri közönség.

A bukaresti Ion Dacian Nemzeti Operettszínház vendégelőadásai május 10-én és 12-én

Két zenés produkcióval érkezik Marosvásárhelyre a bukaresti Ion Dacian Nemzeti Operettszínház: május 10-én, pénteken 19.00 órától Kálmán Imre Silvia (Csárdáskirálynő) című oprettjét, május 12-én, vasárnap 19.00 órától pedig Gérard Presgurvic Rómeó és Júlia című musical-jét tekinthetik meg román nyelven a zenés műfajok kedvelői.

A Budapesti Operettszínház igazgatója, Kerényi Miklós Gábor rendező által színrevitt előadások mellett egyéb rendezvényeket is tartalmaz a bukaresti zenés színház marosvásárhelyi miniévada: Az élet szép címmel május 14-én operett gálán, Paris, Mon Amour  címmel május 16-án chanson-esten is részt lehet venni a President Szállodában.

 

ERDÉLY BROADWAY: műsorfelvételek

Május 10-11-én a Marosvásárhelyi a Nemzeti Színház kistermében kerül sor az Erdély Broadway című show-műsor felvételeire. Az Erdélyi Magyar Televízió minden felvétel esetében 30 érdeklődőnek biztosít helyet a nézőtéren, ahonnan figyelemmel követhető a hangulatos, nem mindennapi produkciók rögzítése.

A látványos showműsor következő vendégei az erdélyi magyar előadóművészet sokoldalú, színes egyéniségei:  Baricz Gergő, Szabó Előd, Vindis Andrea, Weinberger Attila, Boros Emese.

A velük folytatott kötetlen, oldott hangulatú beszélgetések, valamint az ország legkiválóbb zenészeit tömörítő The Vagabonds kíséretében előadott zenei betétek kivételes szórakozást biztosítanak hétről hétre az Erdélyi Magyar Televízió nézőinek minden vasárnap 21.00 órától.

A műsorfelvételre a nézők részvételi szándékukat május 9-ig 10.00-16.00 óra között jelezhetik a következő telefonszámon: 0265/266-352, ugyanis a belépés előzetes regisztráció alapján történik.

A felvételek időpontjai:

Május 10., (péntek):

10.00 órától – Baricz Gergő

13.00 órától – Szabó Előd

17.00 órától – Vindis Andrea

Május 11., (szombat):

11.00 órától – Weinberger Attila

13.00 órától – Boros Emese