Székelykeresztúron a Fekete tej

Székelykeresztúron a Fekete tej

November 30-án, szombaton Vaszilij Szigarjev: Fekete tej című színművét a székelykeresztúri művelődési házban játssza a Tomcsa Sándor Színház társulata.  A Barabás Árpád rendezte produkciót 19 órától láthatják az érdeklődők.

Az előadás a Színház Székelyföldnek program része, mely Hargita Megye Tanácsának, a Hargita Megyei Kulturális Központnak, Székelykeresztúr Polgármesteri Hivatalának és a Tomcsa Sándor Színháznak az együttműködésével valósul meg.

Szűcs- Olcsváry Gellért és László Kata
Fotó: Csedő Attila

A Fekete tej egyszerre szól a legteljesebb reménytelenség állapotáról és a kiüresedett, besározódott, életképtelen, cinikus fővárosiakról és a jólelkű, de kilátástalan sorsú vidékiekről. Vaszilij Szigarjev orosz kritikusai szerint a Fekete tej a harmadik évezred kezdetének Éjjeli menedékhelye. Ez a rendkívül megtisztelő és egyértelmű párhuzam a nagy orosz drámaíró, Gorkij talán legjelentősebb művével nem véletlen. Ugyanis a Fekete tej egyszerre szól a legteljesebb reménytelenség állapotáról (mely az Éjjeli menedékhely alap problematikáját, mondhatni gerincét képezi) és a kiüresedett, besározódott, életképtelen, cinikus fővárosiakról és a jólelkű, de kilátástalan sorsú vidékiekről. „Olyan, mintha a darabot nem is egy fiatal író írta volna, hanem egy öreg moralista, akinek elege van már mindenből “– írja róla az orosz kritika.

 Egy isten háta mögötti állomáson vagyunk: egy – használhatatlan, távol-keleti kenyérpirítók eladásából élő moszkvai fiú és várandós felesége vonatra vár. Körülöttük koszos falak, roskatag padok és helybéliek: egy vodkával üzletelő pénztárosnő, egy konkurens öregasszony, egy puskával hadonászó részeg férfi. Ezen a látszólag istentől-embertől elhagyott helyen találkozunk velük, ahol nem állnak meg, csak a tehervonatok. Nincs kiút ebből a keserű iróniával és humorral megjelenített, önmagába záródó, nyomorúságos és kegyetlen világból. Olyan ez a hely, mint egy falusi űrállomás: a lány terhes, elmegy a magzatvize, itt kell megszülnie gyermekét. Csakhogy szülés közben meglátja az Istent…

Barabás Árpád, rendező