Székelyföldön vendégszerepel a budapesti Vígszínház

Székelyföldön vendégszerepel a budapesti Vígszínház

Két előadását mutatja be a június 16–21. közötti időszakban a budapesti Vígszínház a három Hargita megyei színházban: a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színházban, a Csíki Játékszínben és a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színházban. A nagyszabású projekt a Budapestnek Székelyudvarhellyel, illetve közvetetten az egész térséggel ápolt testvérvárosi kapcsolatának köszönhető, amely az érintettek szándéka szerint csak a kezdete egy hosszú távú, gyümölcsöző kulturális együttműködésnek.

A Vígszínház Hargita megyei turnéjáról a székelyudvarhelyi színházban tartott pénteki sajtótájékoztatón Orbán Árpád alpolgármester emlékeztetett: a testvérvárosi szerződést 2016 novemberében írták alá a két település képviselői, de ez soha nem csak Udvarhely, hanem az egész Székelyföld támogatását jelentette és jelenti. Az együttműködés számos területre, így a kultúrára is kiterjed, és a székelyföldiekben megfogalmazódott az igény, hogy azt a sok kincset, amelyet a főváros nyújt, Székelyföldre is el lehetne hozni. Ennek nyomán Nagy Pál, a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház igazgatója felvette a kapcsolatot a Budapest Főváros Önkormányzata által javasolt illetékesekkel, és elindult az egyeztetés arról, hogy melyik fővárosi színház milyen produkciót hozhatna el Hargita megyébe. Nagy Pál a sajtótájékoztatón elmondta: a Csíki Játékszín és a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház is abszolút nyitott volt egy háromállomásos körút megszervezésére, majd arról is egyhangú döntés született, hogy melyik előadásokat hívják meg.

Az egyeztetések nyomán a Vígszínházzal sikerült véglegesíteni az együttműködést: a teátrum a Márai Sándor: Hallgatni akartam (rendező: Marton László) és Vecsei H. Miklós: Kinek az ég alatt már senkije sincsen (rendező: ifj. Vidnyánszky Attila) című előadásokkal érkezik a három Hargita megyei városba. A kiválasztott előadások között szerepelt a számos neves színművészt felvonultató Molnár Ferenc: A testőr (rendező: Valló Péter) című előadás is, ezt azonban nem tették lehetővé a technikai akadályok, mivel például az udvarhelyi teátrum elektromosáram-hálózata nem bírta volna meg a produkciót. Nagy Pál azt is kiemelte: mindkét meghívott előadás a magyar irodalomhoz kötődik, így reményeik szerint a középiskolások is érdeklődnek majd a darabok iránt.

Kányádi Szilárd, a Csíki Játékszín igazgatója rámutatott: a Hallgatni akartam című monodráma előadóját, Hegedűs D. Géza színművészt nem kell bemutatni a színházba járó közönségnek, hasonlóan Márai Sándort sem, akinek műve alapján készült az előadás. A Hallgatni akartam különlegessége, hogy Márai első, emigrációban írt, befejezett műve. A Kinek az ég alatt már senkije sincsen Arany János életszakaszait eleveníti fel, a rendező ifj. Vidnyánszky Attila neve pedig ugyancsak ismert a színház iránt érdeklődő közönség körében. „Házhoz, illetve a megyéhez jön a színház, jelen esetben a Vígszínház, amely egyébként az Európai Színházi Unió egyetlen magyarországi képviselője. A kezdeményezést csak üdvözölni lehet, ilyen jellegű megmozdulásra még nem volt példa” – fogalmazott Kányádi Szilárd.

Albu István, a Figura Stúdió Színház igazgatója a székelyudvarhelyi, a csíkszeredai és a gyergyószentmiklósi színházak közötti, több évtizedre visszanyúló, és egyre nagyobb méreteket öltő együttműködés fontosságát hangsúlyozta. A teátrumok egyrészt hosszú idő óta minden évadban bérletben játsszák egymásnál gyerekelőadásaikat több száz óvodásnak és iskolásnak, ezenkívül rendszeresen részt vesznek egymás fesztiváljain, az idei évadban pedig koprodukcióban készítették el a Mike Leigh: Abigail bulija (rendező: Barabás Árpád) című előadást. „Sokat dolgoztunk azon, hogy a három Hargita megyei színház szoros és értékeket képviselő kapcsolatot hozzon létre, és úgy gondolom, hogy a Vígszínház ittléte mintha egy bónusz lenne” – fogalmazott Albu István. Az igazgató nem hisz a véletlenekben, így szerinte az sem lehet véletlen, hogy két olyan produkciót láthatnak vendégül, amely szorosan kapcsolódik az irodalomhoz. „A nyelv az, ami összeköt minket, ugyanazt a magyart beszéljük, még ha kicsit másként is, mint Budapesten. A nyelv az, ami mindig meg fog nekünk maradni itt, Székelyföldön, és a nyelven át a kultúra, amitől magyarok leszünk, magyarnak érezhetjük magunkat.” – magyarázta.

A Vígszínház két nagyszínpadi előadása Csíkszeredában június 16-án és 17-én, Székelyudvarhelyen 18-án és 19-én, Gyergyószentmiklóson pedig 20-án és 21-én látható (első nap a Hallgatni akartam, második nap a Kinek az ég alatt már senkije sincsen). Jegyek már kaphatók mindegyik helyszínen.