Székely János előadóest Marosvásárhelyen

Székely János előadóest Marosvásárhelyen

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata és a Gyulai Várszínház koprodukciójában valósult meg az ÉN ÉS A VILÁG című előadóest, melynek marosvásárhelyi bemutatójára 2018. október 3-án, szerdán este fél 8-tól kerül sor a Nemzeti Kistermében.

Az előadással a 90 éve született költő, drámaíró emléke előtt tisztelegnek az alkotók.

Székely János (1929–1992) erdélyi költő, író, drámaíró a 20. század második felének egyik legfontosabb alkotója. Székely Caligula helytartója című 1972-es drámájával (amelyet először éppen 40 éve mutattak be Gyulán, Harag György rendezésében) világirodalmi rangra is emelkedő életművet hozott létre, amely túllép és túlmutat a regionális (marosvásárhelyi) és aktuálpolitikai meghatározottságokon. Legjobb művei minden személyes vallomásszerűségük ellenére kifejezik a 20. századi ember transzcendens fogódzóktól való megfosztottságát, és egyetemes igénnyel fogalmazzák meg a szerző korának közösségi sorskérdéseit.

Az ÉN ÉS A VILÁG című előadóest a lírai életmű legkarakteresebb darabjaiból összeállt gyűjtemény. Előadja Henn János, a Tompa Miklós Társulat színésze, aki a Székely János verseiben rejlő gondolatokat sajátos módon, kortárs világunk leképezésével fogalmazza újra. Művészeti munkatársak: Elek Tibor és Gáspárik Attila.