Székely Csaba Vitéz Mihály c. előadásával indul a Tranzit Alapítvány TRANZÍCIÓK kortárs eladóművészi programja

Székely Csaba Vitéz Mihály c. előadásával indul a Tranzit Alapítvány TRANZÍCIÓK kortárs eladóművészi programja

2019. március 30-án 19 órai kezdettel indul a Tranzit Alapítvány új euroregionális kortárs előadóművészeti programja, a TRANZÍCIÓK Székely Csaba Vitéz Mihály (Mihai Viteazul) színművével.

 

TRANZÍCIÓK TRANZIȚII / euroregionális kortárs előadóművészeti program

2019-2020

2019 márciusától a Tranzit Ház két éven át 17 Romániában és a környező országokban létrehozott színházi előadásnak, illetve performansznak ad otthont. A Tranzíciók kisebbségi és marginalizált csoportok aktuális társadalmi problémáit tematizálja, egy közös euroregionális szövegkörnyezetben. A Kolozsvárra meghívott előadások peremhelyzetekről és kirekesztésről szólnak, ugyanakkor helyzetünk újragondolásának, a fejlődés útjainak és az együttélés új formáinak lehetőségeit keresik.

VITÉZ MIHÁLY (MIHAI VITEAZUL) / színházi előadás

március 30, szombat

19:00 óra

Tranzit Ház (G. Barițiu/Malom utca 16. szám, Kolozsvár)

A Vitéz Mihály egy hős emelkedését és bukását meséli el, miközben hatalomvágyról, zsarnokságról, sikerről, manipulációról, barátságról és árulásról is szól. Egy igaz mese, amely megmutatja, hogy hogyan játszik velünk a Történelem, ha ki akarjuk őt játszani.

A szatíra ugyanúgy utal a politikai vitákra, mint arra a módra, ahogy mi írjuk/újraírjuk a történelmet, legyen szó régmúlt vagy mostani, egészen friss eseményekről.

Székely Csaba a magyar és a román történelmi adatok felhasználásából kiindulva, szatirikus kulcsban alkotta újra Vitéz Mihály alakját, meghagyva a szöveg klasszikus struktúráját.

írta /Székely Csaba

rendezte /Ándi Gherghe

díszlet /Bogdan Spataru

zene /Kovács Károly

videó /Andrei Gereb

játsszák /Sebastian Marina, Alexandru Frânceanu, George Bîrsan, Laura Mihailache, Raisa Ané, Ștefan Roman, Cristi Bojan, Narcis Zamfir, Szabó János-Szilárd, Kovács Károly, Benedek Botond-Farkas

nyelv / román, magyar, német

felirat /román, magyar

az előadás időtartama /2 óra 30 perc

producer / Teatru 3G Színház

Esemény / https://www.facebook.com/events/364525007728012/

Weboldal / http://tranzithouse.ro/actual.php

Jegyek / http://reservr.net/u/Funda%C8%9Bia-Tranzit-Alap%C3%ADtv%C3%A1ny/event/CgdtWsFX5MD6FRVl

 

 

Az előadás létrejöttét a Román Kulturális Alap (Administrația Fondului Cultural Național – AFCN) támogatta.

A projekt nem feltétlenül tükrözi a Román Kulturális Alap álláspontját. Az AFCN nem felelős a projekt tartalmáért, vagy azért a módért, ahogyan a projekt eredményeit felhasználták; ez teljes mértékben a támogatás kedvezményezettjének felelőssége.