Szédítő Körtánc - Az M Studio legújabb bemutatója

Szédítő Körtánc – Az M Studio legújabb bemutatója

Zakariás Zalán rendezésében Arthur Schnitzler Körtánc című drámáját viszi színre az M Studio Mozgásszínház május 23-án Sepsiszentgyörgyön.  Boldogságkeresés a szerelem és testiség metszéspontjában – röviden így foglalja össze a készülő új produkciót a rendező, a látványba pedig bele is szédülhetünk.

 A Körtánc a szerelem és testiség zavaros kavalkádja, boldogsághajsza a mindent elsöprő vágy bűvöletében. Schnitzler drámája botránydarab volt a huszadik század elején, ma már nem tud eképpen hatni, de a szöveg nagyon is aktuális. A darab sajátos értelmezésben, sok mozgásetűddel kiegészülve kerül színpadra, de alapvetően prózai előadásról beszélhetünk – mutatott rá Zakariás Zalán rendező a társulat sajtótájékoztatóján. Az előadás találkozások körforgása, a megjelenített szereplők életében egyetlen kézzelfogható, biztos pont van, és ez a pillanatnyi testi öröm. A mámor, a szédítő vágy a látványvilágban is megjelenik, „az érzékenyek bele is szédülhetnek a látottakba” – fogalmazott a rendező.

 A bécsi születésű Arthur Schnitzler 1896-97 telén írta meg a Körtáncot, de a darab ősbemutatójára csak 1921-ben került sor Németországban. Az előadás széles körben váltott ki felháborodást, a bemutatót követően beperelték a színházigazgatót, a rendezőt és az előadókat egyaránt. A Körtánc ugyanis a romantikától elszakadva, szabadon kezelte a szerelem és szexualitás problematikáját.

 Elsősorban a fiatalokat szólítaná meg új előadásával az M Studio. A rendező megjegyezte, az utóbbi években nagyon színvonalas produkciók születtek a társulatnál, ő pedig minden erejével azon dolgozik, hogy a fiatalok nyissanak erre a sajátos színházi nyelvezetre. Legutóbb a Zűrzavaros éjszakát rendezte a mozgásszínháznál 2008-ban, elmondása szerint azóta nagyon sokat fejlődött a társulat, mára már egy igazán beérett csapattal dolgozhat együtt.

A új produkciót május 23-án, pénteken 19 órától mutatják be az Új Stúdióban, majd május 24-én, szombaton is megtekinthető lesz az előadás. Vasárnap turnéra indulnak, az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával két vendégjátékot tartanak Debrecenben: május 26-án a KAMPF-ot (rendező Fehér Ferenc), 27-én pedig A per című produkciót (rendező Barta Dóra) mutatják be a Csokonai Színház Víg Kamaraszínházában.

A bemutatóra 5 lejes helyjeggyel érvényesíthetőek az Ábel-bérletek, jegyek a városi szervezőirodában kaphatók (telefonszám 0267-312104). Az előadás 14 éven aluliaknak nem ajánlott.

BEMUTATÓ: május 23. péntek, 19 óra – Sepsiszentgyörgy, Új Stúdió

Következő előadás: május 24. szombat, 19 óra – Sepsiszentgyörgy, Új Stúdió