SzatmART - Ötnapos színházmegnyitó ünnepség Szatmáron

SzatmART – Ötnapos színházmegnyitó ünnepség Szatmáron

Az átmeneti székhelyéről megújult történelmi otthonába visszaköltöző szatmárnémeti Harag György Társulat ötnapos rendezvénysorozattal kedveskedik hűséges közönségének, amely a mostohább körülmények ellenére is töretlenül a társulat mellett állt az elmúlt évadok során. A rendezvénysorozat valamennyi előadására szimbolikus, 1 lejes belépőt kínál minden bérletesének a hazatérését ünneplő társulat.

A szatmári színházi műhely alapítása óta immár másodszor foglalja el a városi színház 125 éves, impozáns épületét. Az alapító-főrendező, Harag György és fiatal alkotócsapata éppen 60 évvel ezelőtt, 1956 őszén költözött át Nagybányáról Szatmárnémetibe, ahol akkor már nyolcadik éve nem működött állandó, hivatásos színtársulat.

A Harag György által alapított társulat 2016. október 14-én jelképesen újra birtokba veszi a város ezen impozáns műemléképületét. A Szamosparti város egyik ékessége lett a frissen felújított, a legmodernebb technikai eszközökkel felszerelt színház, épp ezért az épület rangjához, és a hozzá kötődő, több mint 120 éves színházi hagyományhoz méltó megnyitóünnepséget szerveznek. „A rendezvénysorozat Szatmárhoz kötődő szerzők és művek felvonultatásával szeretne az épületen túlmenően is tisztelegni a város magyar kultúrájának kiemelkedő értékei és alkotói előtt. A felújított színházépület mindannyiunk büszkesége, de legalább ilyen büszkék lehetünk azokra az egykori és kortárs művészekre, akiknek hála értékekkel, méghozzá Szatmárhoz kötődő értékekkel tölthetjük meg azt időről-időre” – fogalmazott a programsorozat kapcsán Bessenyei Gedő István művészeti igazgató.

A rendezvénysorozat programjait a társulat ajándéknak szánja hűséges közönsége számára, így bérleteseinek szimbolikus, 1 lejes áron kínál belépőjegyeket, a bérlettel nem rendelkező érdeklődők számára pedig a 2016/17-es évadra meghirdetett alap jegyárak érvényesek, azaz az adott helyár függvényében 10 és 35 lejes áron válogathatnak a szabad helyek között. Emellett a programsorozat kísérőrendezvényei, képzőművészeti tárlat, könyvbemutatók, kerekasztalbeszélgetések, mindenki számára ingyenesen látogathatók.