Szatmárnémetiben vendégszerepel a debreceni Iokaszté királyné-előadás

Szatmárnémetiben vendégszerepel a debreceni Iokaszté királyné-előadás

Ráckevei Anna színésznő, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház igazgatója főszereplésével láthatja a szatmárnémeti közönség 2014. október 31-én, pénteken, 19 órától a Nancy Huston: Iokasté királyné című előadást. A Szakszervezetek Művelődési Házának nagytermében játszott produkció a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata és a debreceni színház közötti bérletcsere révén látogat a partiumi városba. Az előadás választhatóként szerepel a szatmári színház bérletcsomagjában, de korlátozott számban még jegyek is kaphatók rá.

A bérletcserés megállapodás révén a Harag György Társulat a tavaly bemutatott Rokonok című előadásával szerepel Debrecenben, először november 25. és 28. között, összesen négyszer, majd később újabb időpontokban. Az említett együttműködés révén 2015-ben Bulgakov Mester és Margaritáját is bérletes előadásként mutatják be Szatmáron a debreceniek Rusznyák Gábor rendezésében.

 

A debreceni színház görög drámák köré szerveződő tavalyi évadának egyik kiemelkedő eseménye volt az Iokaszté királyné című bemutató, a címszerepben Ráckevei Annával. A darab 2009-ben született a kanadai származású francia regény- és drámaíró Nancy Huston tollából, egy svájci rendezőnő felkérésére, majd az ezt követő évben, Genfben, 2012-ben pedig Montrealban mutatták be. Az írónő kortárs megközelítésbe helyezi az oidipuszi alaptörténetet, de a dráma főszereplői ezúttal a király körül élő nők: felesége (anyja) és lányai, egy nő szemével. Saját maga így vall erről: „végeredményben tartottam magam a szophoklészi történet cselekményéhez, csak a nézőponton változtattam”.

Oidipuszról elmondhatjuk, hogy Szophoklész által megformált alakja a mai napig meghatározó a drámairodalomban csakúgy, mint a pszichológia területén, ahol Freud gondolatai nyomán a tudatalatti vágyaink megnevesítése során használják.

De nem ismerjük Iokasztét, a nőt, aki Oidipusz anyja, húsz éven keresztül hitvese és gyermekeinek anyja volt, akivel megélhette élete szerelmét, mielőtt az igazság felfedezése után boldogsága apró darabjaira hullott. A történelem hallgatásra ítélte Iokasztét. A színdarab ennek ellentéteként vibráló, éles észjárású, határozott nőként mutatja be, visszaadva számára ezáltal az őt megillető helyet.

Szereplők: Iokaszté: Ráckevei Anna/Eudoxia: Varga Klári/Oidipusz: Gál Tamás m. v./Antigoné: Szalma Noémi/Iszméné: Sárközi-Nagy Ilona m. v./Eteoklész: Papp István m. v./Polüneikész: Kiss Gergely Máté

Karvezető: Schlanger András m. v./Zeneszerző: Mezei Szilárd/Díszlet: Gemza Péter és Orbázi Zoltán/Jelmeztervező: Földi Kinga/Fordította: Gemza Melinda/Dramaturg: Márton Imola/Súgó: Lezó Ádám/Rendezőasszisztens: Léka Dóra/Ügyelő: Karl József/Rendező: Gemza Péter

Bemutató: 2014. május 08./Csak felnőtt nézőknek ajánljuk!