Szabó Janka: #jövő #együtt

Szabó Janka: #jövő #együtt

Vannak dolgok, amik nem változnak. Például a jövő színházának ugyanúgy nem lesz definíciója, mint a jelenleginek. Vagyis: ugyanennyi, vagy több is lesz neki (a jövő színházelméletből vizsgázó diákjainak nagy örömére). De a jövő színháza ugyanúgy nem fedi fel könnyen majd a titkait. Nem lesznek szilárd körvonalai. 

A jövő színházán ugyanúgy mást értünk majd, ezt pedig a jövő színházának egyetemein, próbafolyamatain és a jövő színházának büféiben tárgyaljuk majd. Meg persze tanulmányokban és könyvekben, amiket ugyanúgy kevesek fognak olvasni. 

Ugyanúgy lesznek bezzegező nézők. Alig várom, hogy a jövőben felsóhajtson majd egyikük – tekintete múltba réved, csillogásában ott dereng majd a (kétezer)húszas évek színházának (akkorra már) ósdi reflektorfénye; ajkát kicsit lebiggyeszti, és keserédes nosztalgiával megjegyzi: na, azok még tudták, mi a színház! Micsoda előadások voltak akkoriban, de bezzeg mostanában…! Ugye.

De azért fáradhatatlanul járnak majd a jövő színházába ők is. És talán ugyanúgy nem tudnak rá választ adni, hogy miért. Talán azért a bizonyos, szinte kegyelemre hajazó együttlét-érzésért. Amikor mindegy, hogy valaki éppen munkából esett be, vagy órákig készülődött, miközben a robotcseléd előkészítette az ebédet meg a színházba-járóst, hogy éppen szerelmes, beteg, szomorú vagy boldog – azért a néhány kitágult pillanatért, amikor száz meg száz ember egymástól függetlenül vesz (vagy épp fojt vissza) egyszerre lélegzetet. Vagy csak röhögni, sírni egy jót. De mégis: együtt. 

Szóval a jövő színházában is lesz együttlét – ami alatt persze megint mást értünk majd. Az persze valószínű, hogy megint másféleképpen értünk majd mást. És (ugyan képesek lesznek rá, de) mégsem AI botok írnak majd drámákat, nem algoritmusok terveznek majd rendezői koncepciókat és… Na, jó. Talán AI programok csinálják majd az animációt, és – miért is ne – mesterséges intelligencia kutatja majd a piacot a nézők preferenciái után, és talán még VR szemüveggel is nézheted az előadást a nappalidból.

De a jövő színházában nem robotok vagy hologramok fognak játszani a színpadon. Persze, lesz ilyen, sőt. Legyen. Még az is lehet, hogy eleinte AI színháznak fogják hívni. De ahogy a filmszínházakból mára inkább mozik lettek, ez is valami más lesz. Mert abban ugyanúgy egyet fogunk érteni, hogy az úgy már nem színház lesz. És abban is, hogy egy kicsit mégis.