SZABADTÉRI ÁJLÁVJÚ ÉS FUTÓTŰZ-ES ÉVADZÁRÁS TEMESVÁRON

SZABADTÉRI ÁJLÁVJÚ ÉS FUTÓTŰZ-ES ÉVADZÁRÁS TEMESVÁRON

A nyár beköszöntével lassan véget ér a 2013/2014-es színházi évad a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színháznál. Egy igazán sikeresnek mondható TESZT után, júniusban egy szabadtéri Ájlávjú-ra, 7/7-re és Futótűzre várjuk a színház látogatóit.

Az idei Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozó sikeres zárása után, júnus 3-án Aradon vendégszerepelt a színház Özönvíz előtt című előadása. A majd két éve bemutatott Özönvíz előtt című előadás közönségbarát, egész estés szórakozást ígér. A fogyasztói társadalom sztereotípiái, a mindennapi ügyintézés átláthatatlan labirintusai, egy értékét vesztett és kiüresedett világ fekete humorral fűszerezett görbe tükre ez az előadás, ahol szupermarketben árulják a világirodalmi klasszikusokat és bárki vásárolhat magának egy gorillát.

Két nappal később, június 5-én Pakson nyílnak majd a Gardéniák. A színház egyik legsikeresebb és legtöbbet utaztatott előadása négy generáció és négy nő története. Sorsok, terhek és emlékek, amelyeket nemzedékről nemzedékre örökít át egyetlen női vérvonal. Bőröndjükben ötven év pokoljárása, a hátuk mögött egy szelet közép-európai történelem.

Június 10-én újabb nőtörténet, ezúttal hét szerep egyetlen és rajta keresztül minden nőre írva. Baczó Tünde táncos-koreográfus mozgásszínházi előadása a 7/7 Shakespeare talán egyik leghíresebb monológjából inspirálódott egyéni műsor. Egyszerre mai és örök megformálása azoknak a szerepeknek, melyekbe belenővünk, amiket kívülről akasztanak ránk, amiket mi magunk választunk és amit elvárnak tőlünk.

Másnap, június 11-én a temesvári Rózsák Parkjában, szabadtéren lesz látható Jimmy Roberts – Joe DiPietro nagysikerű musicalja, az Ájlávjú. A párkapcsolati témákat boncolgató előadás a „kapcsolat” mindennapi rejtvényére kínál megoldást, megmutatva annak igazságait és a körülötte keringő mítoszokat.

A színház legfrissebb előadását is újra megtekinthetik majd az érdeklődők, hiszen június 15-én Wajdi Mouawad Futótűz című előadásával zárjuk hivatalosan is a 2013/2014-es évadot. A mozaikszerűen felépített, megható történet az ikerpár Jeanne és Simon útját követi végig, akik anyuk múltjának felderítése közben saját történetükre találnak rá. A Radu-Alexandru Nica által rendezett előadást legutóbb a TESZT keretén belül tekinthették meg a színház látogatói.

A budapesti Városmajori Színházi Szemlére kapott meghívást a temesvári társulat másik zenés előadása, a Szikszai Rémusz rendezte Parasztopera. A szakmailag is elismert, közönségsikernek számító előadás egy ősi, balladisztikus történetet dolgoz fel a barokk opera és az erdély magyar népzene eszközeinek és dallamvilágának használatával. Egy esküvű és egy igazi műfaji házasság  meghökkentő törénete. Az előadára június 28-án kerül sor.