Sweeney Todd – zenés rémtörténet országos bemutatója a kolozsvári színházban

Sweeney Todd – zenés rémtörténet országos bemutatója a kolozsvári színházban

A Sweeney Todd – a Fleet Street démoni borbélya című zenés rémtörténet országos bemutatójára kerül sor május 16-án, pénteken este 7 órától a Kolozsvári Állami Magyar Színház nagytermében. Az előadás megtekinthető május 21-én, szerdán, valamint május 30-án, pénteken is, szintén este 7 órai kezdettel.

Fotó: Biró István

„A musical műfaja nagy kihívást jelentett számomra. A Sweeney Todd különleges darab, túllépi a műfaj határait, nem csupán szórakoztatásra szánt musicalként kell tekinteni rá. Kortárs operának is nevezhetjük, mely az európai kultúrkör két fontos témáját, a Paradicsom elvesztését és a lázadás problematikáját egyaránt magában hordozza. Zenéjét a drámaiság szüli, a történet sodró ereje, a zene így az események lírai továbbgondolásának eszközévé válik. A történet az ókori tragédiákra emlékeztet, a Sweeney Todd nem csupán musical, hanem a görög tragédiák továbbélése, folytatása is.” – mondta el a bemutatót megelőző sajtótájékoztatón Dragoş Galgoţiu rendező az előadásról. Incze G. Katalin, zenei vezető és karmester hozzátette, az előadásban másodéves színész szakos hallgatókkal kiegészült kolozsvári társulat minden tagja magas színvonalon sajátította el a több, mint féléves próbafolyamat során a zenés műfaj stílusjegyeit. Both András, a produkció díszlettervezője szerint az előadás tere poklot és XIX. századi ipari övezetet egyaránt megidéz, azonban korántsem illusztratív módon. A Doina Levintza által tervezett jelmezek a történet korának neoromantikus, neogótikus hangulatát is megteremtik a színpadon.

Az előadás címszerepét Viola Gábor alakítja, főbb szerepekben Vindis Andrea, Marosán Csaba, Ötvös Kinga, Biró József, Váta Loránd, Laczkó Vass Róbert, Sigmond Rita, Imre Éva, Farkas Loránd, Balla Szabolcs, Szűcs Ervin, a további szerepekben Kántor Melinda, Albert Csilla, Sinkó Ferenc, Buzási András, Vatány Zsolt, Árus Péter, Bíró Krisztina, Budizsa Evelyn, Daróczi Noémi, Demeter Helga, Fodor Alain Leonard, Jerovszky Timea, Major Ágota, Molnár Bence, Mostis Gergő és Szucher Ágnes látható. Közreműködik a Kolozsvári Magyar Opera zenekara.

A produkciót 15 éven felüli nézőinknek ajánljuk, az előadás román és angol nyelvű felirattal tekinthető meg. A bemutatóra és a további előadásokra jegyek vásárolhatók a színház jegypénztárában, naponta 10-13 és 16.30-18.30 között (tel.: 0264-593468), valamint a www.biletmaster.ro  oldalon.