Stúdióelőadások Nagyváradon októberben

Stúdióelőadások Nagyváradon októberben

Több előadást is megnézhet a közönség október folyamán a Transilvania Stúdió termében. A teret március óta használja a nagyváradi Szigligeti Színház, azóta két előadás is született itt: az Én, a féreg – Kafka-kabarét a Szigligeti Társulat, A Schmürzöt pedig a Nagyvárad Táncegyüttes hozta létre. Októberben ezt a kettőt, illetve egy korábban bemutatott előadást tekinthetnek meg a váradi nézők.

            Október 3-án 19:00 órától Molnár Ferenc Játék a kastélyban című vígjátékát játssza a Szigligeti Társulat a Transilvania Színpadon. A Balogh Attila által rendezett előadásban három alkotótárs meglepetésként érkezik Annie, az operettprimadonna (Trabalka Cecília) olaszországi nyaralójába, ahol Ádám, Annie vőlegénye (Scurtu Dávid)  azzal szembesül, hogy menyasszonyát egy sármőr színész (Sebestyén Hunor) csábítja. A szerelmi történetet aztán a drámaírók (Szotyori József és Hunyadi István) alakítják úgy, hogy a végén happyend legyen.

            A városi önkormányzat szervezésében megvalósuló, Festifall elnevezést viselő őszi fesztivál keretében játssza a Nagyvárad Táncegyüttes A Schmürz című előadását a Transilvaniában, október 13-án, pénteken 18:00 órától. A Boris Vian Birodalomépítők című műve alapján, Györfi Csaba rendező-koreográfus irányítása alatt készült „fizikai színházi őrület” idén a legjobb előadás díját nyerte el a nagybányai ATELIER Nemzetközi Előadóművészeti Fesztiválon. Az előadás 14 éven felülieknek ajánlott.

            Október 26-án 19:00 órától az Én, a féreg – Kafka-kabaré újranézésére nyílik lehetőség. A Kárpáti Péter Kafka-átiratából készült előadást Kovács D. Dániel rendezte. Nem egyszerű színpadi adaptációról van szó: Kárpáti írói világlátása és eszközei – sajátos humora, vesébe látása, a valóság szürreális elemeinek felnagyítása – ihletetten találkoznak Kafka sötét, groteszk, de nevettető világával. Ebből a találkozásból egy formailag meglepő, a kabaré élességével fogalmazó színpadi történet bontakozik ki. Egy biztos, a történet itt is úgy kezdődik, mint Kafka világhírű elbeszélésében: Gregor (Samsa) egy napon arra ébredt, hogy féreggé változott. Az előadás 14 éven felülieknek ajánlott.

            Jegyek kaphatók a Szigligeti Színház jegypénztárában, illetve online, a szokott felületen, a https://szigligeti.biletmaster.ro/ oldalon. A jegypénztár hétfőn, kedden és csütörtökön 10:00–17:00, szerdán és pénteken 13:00–19:00, illetve hétköznap és hétvégeken egy órával az előadások előtt tart nyitva.