Stúdióbemutató a hatvanéves évfordulón

Stúdióbemutató a hatvanéves évfordulón

Ünnepi hétvégével indítja a 2013/2014-es színházi évadot a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata. A társulat alapításának hatvan éves évfordulójára ünnepi rendezvénysorozatot szerveznek, amelynek keretében, az Ács Alajos Játékszínben, 2013. október 5-én, pénteken 17 órától kerül bemutatásra a Schwajda György Himnusz című darabja alapján készült stúdióelőadás is. A szerző legismertebb drámájából készült előadást a szatmári társulatnál tavaly bemutatkozott Csiki Zsolt vitte színre, szereplői pedig Gaál Gyula és Gál Ágnes.

A Himnusz (vissza)fejlődéstörténet, amely egy végletekig lecsúszott család életén keresztül kínál alternatívát a hétköznapok túlélésére, lehetséges megoldásokat a személyközi konfliktusok kezelésére, vagy elviselhetővé tételére. A házaspár élete keservesen groteszk, de mégis működő rendszer szerint zajlik, amelyben mindennek értelme van: a szemét pénzre váltható, a pénz fél deci alkoholra, az alkohol örömre vagy tombolásra: megtisztulásra, de legalábbis feszültség-levezetésre. Nyomorúságos, de szeretettel teli életük akkor vesz hirtelen fordulatot, amikor a társadalmi szolidaritás, a maga kegyetlen szenvtelenségével, érzéketlen jóakarásával „segítségükre siet”. Ők ketten pedig megkísérlik a lehetetlent: megőrizni az emberi méltóságot, emelt fővel felállni az utolsó utáni pillanatban is. A Himnusz hősei antihősök, akik folyamatosan haladnak a szakadék felé, és egy idő után már észre sem veszik, hogy csak összekapaszkodva, egymást kiegyensúlyozva kerülhetik el a zuhanást.

A Himnusz díszleteit a rendező, Csiki Zsolt tervezte, a jelmezek Szabó Anna munkáját dicsérik, az előadás ügyelője és súgója Dobos Kata.

A színház Horea úti jegypénztárában hétköznap 10 és 17 óra, szombaton pedig 10 és 13 óra között válthatók jegyek vagy három napra szóló bérletek az ünnepi hétvégére; bővebb információkért a 0261-712106-os telefonszámon lehet érdeklődni. Mindazok, akik állandó színházbérlettel rendelkeznek, kedvezményesen válthatnak bérletet (120 Ron helyett 90 Ron ellenében) a jubileumi rendezvénysorozatra. A Rokonok díszbemutatójára a jegyek 50 lejbe, bérleteseknek viszont csak 30 lejbe, a Nemzeti Színház produkciójára 60 lejbe (bérleteseknek 50 lej), a vasárnapi ünnepi gálára pedig 50 lejbe (bérleteseknek 40 lej) kerülnek. Az Ács Alajos Játékszínben műsorra tűzött Schwajda György-darab, a Himnusz bemutatójára 20 lejbe (bérleteseknek 18 lejbe) kerül a belépő.

A szervezők az ünnepségsorozat kísérőrendezvényeire is nagy szeretettel várják az érdeklődőket, amelyekre a belépés ingyenes, így a könyvbemutatók, filmvetítések, kerekasztal-beszélgetések bárki számára díjmentesen nyújtanak betekintést a színház világába.

 

A Harag György Társulat PR-irodája