Startol az Interferenciák Fesztivál Kolozsváron

Startol az Interferenciák Fesztivál Kolozsváron

A Kolozsvári Állami Magyar Színház által szervezett 5. Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál csütörtökön, november 24-én nyitja meg kapuit a közönség előtt. A fesztivál programjában idén 14 ország 20 meghívott előadása szerepel, valamint a kolozsvári színház két előadása.

A fesztivált megelőző sajtótájékoztató az előző évekhez hasonlóan a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Színház és Televízió Karának diákjai által,Györgyjakab Enikő színész vezetésével összeállított etűddel indult, melynek témája az idei kiadás mottója, az idegen odüsszeiája volt.

Tompa Gábor, a fesztivál igazgatója és válogatója elmondta, az idegenség fogalma nem csupán az elmúlt fél évszázad talán legnagyobb méretű migrációs jelensége miatt időszerű, ez a problémakör évszázadok óta foglalkoztatja az emberiséget.

Mit jelent az a szó, hogy „idegen”? Mi az az „én” és mi a „másik”? Hogyan válik valaki idegenné? Beszélhetünk-e önmagunk idegenségéről, a sajátban megjelenő idegenről? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket vetnek fel az idei fesztivál előadásai.

Az idei kiadáson olyan kiemelkedő alkotók előadásait láthatja majd a kolozsvári közönség, mint Tomaž Pandur (a fesztiválnyitó Faust-előadással), Armin Petras, Andriy Zholdak, Declan Donnellan, Micha lDočekal, Helmut Stürmer, Jaram Lee, Andrei Șerban, Jurij Kordonszkij, Bodó Viktor, Hajdu Szabolcs, Margarita Mladenova és Ivan Dobchev, valamint Jarosław Fret. A fesztivál történetében először lesz látható Kolozsváron orosz, ír, macedón, luxemburgi és szlovén társulat, de visszajáró társulatokkal, művészekkel is találkozhat majd a közönség.

Csoma Botond, kolozsvári városi tanácsos fontosnak tartotta a kultúra szerepét avárosban élő közösségek közti hidak kiépítésében, melyhez meglátása szerint az Interferenciák Fesztivál is nagymértékben hozzájárul.

A fesztivál főtámogatói a Kulturális Minisztérium, Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa, főszponzor a MOL Románia. A rendezvény az Európai Színházi Unió, a Román Kulturális Intézet, az UNITER, az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala, a Bethlen Gábor Alap, valamint a Communitas Alapítvány támogatásával valósul meg. Partnerek: TIFF Ház, Kolozsvári Nemzeti Színház, Tranzit Ház, Erdélyi Néprajzi Múzeum, REACTOR de creație și experiment, Remarul – 16 februarie Gyár, Kolozs Megye Tanácsa, Goethe Zentrum | DeutschesKulturzentrumKlausenburg, British Council, IATC – SzínikritikusokNemzetközi Egyesülete, Toyota, FestivApp, biletmaster.ro.

A fesztivál programjában szereplő tíz nagytermi előadásra Interferences Grand 2016 néven 200 lejért kedvezményes jegycsomag vásárolható; jegyek elővételben a www.biletmaster.ro weboldalon, vagy a színház jegypénztárában válthatók. A teljes program elérhető a fesztivál honlapján (http://www.interferences-huntheater.ro), valamint idén először a FestivAppmobilalkalmazáson keresztül is.