Startol a 2018/2019-es évad a Figura Stúdió Színházban

Startol a 2018/2019-es évad a Figura Stúdió Színházban

Hat bemutatóval, tíz műsoron maradó előadással, a dance.movement.theater tánc- és mozgásszínházi fesztivál hetedik kiadásával és számos vendégjátékkal várja nézőit a Figura Stúdió Színház a 2018/2019-es évadban. A bérlethirdetés idén is a fiatal generációt érinti, a Figura korosztályonként más-más előadáscsomagokat kínál azoknak, akik Gyermek- és ifjúsági bérletet váltanak. 

A gyergyószentmiklósi színházban az évadnyitóra szeptember 6-án (csütörtök) este 7 órától, a Három nővér című előadás bemutatója alkalmából kerül sor; Csehov klasszikusa Albu István, a Figura Stúdió Színház igazgatójának rendezésében lesz látható.

Az évad egyik legkiemelkedőbb eseményére, a dance.movement.theater tánc- és mozgásszínházi fesztivál hetedik kiadására október 16. és 21. között kerül sor. A fesztivál programja belföldi és külföldi előadásokat kínál majd, a kísérőrendezvények között koncertek, workshop, könyvbemutató és közönségtalálkozók szerepelnek.

A második bemutatót Botond Nagy jegyzi rendezőként, aki A Homokszörny és az Anyegin című előadások után ezúttal Tennessee Williams drámáját, A vágy villamosát adaptálja a Figura társulatára.

Szilveszteri produkcióval folytatódik a bemutatók sorozata, Martin McDonagh Macskabaj című komédiája Albu István rendezésében kerül műsorra.  Az előadás érdekessége, hogy koprodukció a gyergyószentmiklósi No Sugar zenekarral.

A 2019-es év szintén koprodukcióval indul, Barabás Árpád rendezésében Mike Leigh Abigail bulijacímű darabjaa Figura Stúdió Színház, az udvarhelyi Tomcsa Sándor Színház és a csíkszeredai Csíki Játékszín közös előadásaként kerül bemutatásra januárban. Barabás Árpád a Figura társulatának volt tagja, az elmúlt évadokban olyan előadásokat rendezett a gyergyószentmiklósi színházban, mint a Murlin Murlo, vagy a Kés a tyúkban.

Az évad a Füstmunkacímű produkció ősbemutatójával folytatódik, melynek rendező-koreográfusa Goda Gábor. A budapesti Artus Kortárs Művészeti Stúdió vezetőjének a 2012-ben bemutatott Arany-légycímű előadás után ez a második munkája a társulattal.

A 2018/2019-es évad utolsó bemutatója a legkisebb korosztályt szólítja meg; Lázár Ervin meséje, A Négyszögletű Kerek ErdőDávid A. Péter rendezésében tekinthető meg. Dávid A. Péter rendezőként a tavalyi évadban debütált a Figuránál Akiválasztottcímű tantermi előadással, de színészként több gyergyószentmiklósi előadásban is játszik.

Az új bemutatók mellett az előző évadok markáns előadásai is műsoron maradnak.  A közönség továbbra is láthatja a Phaedra(rendező: Albu István), a Zűrzavaros éccaka (rendező: Albu István), Az élet fája (rendező: Csiki Zsolt), a Mártírok(rendező: Keresztes Attila), a Hideg(rendező: Leta Popescu), a Drognapló(rendező: Faragó Zénó), az Egyetlen (rendező-koreográfus: Györfi Csaba), a Kövekkel a zsebében(rendező: Csuja László), Közel sincs már e vadság erdeinkben (rendező: Botos Bálint) és a Akiválasztott(rendező: Dávid A. Péter) című produkciókat.
A mozgalmas évadot több fesztiválrészvétel is kíséri. Szeptember és október folyamán a Figura a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház által szervezett dráMA Fesztiválon, az Interetnikai Színházi Fesztiválon (IFESZT), a karácsonkői Ifjúsági Színház által szervezett Nemzetközi Színházi Fesztiválon, a Szatmárnémeti Északi Színház által szervezett Tranzit Fesztenvesz részt.

A korábbi évadokhoz hasonlóan a 2018/2019-es évad is tartogat számos vendégjátékot, az évad első felében műsorra kerül többek közt a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának előadása, valamint a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának és a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház társulatának produkciói.