SPIRÓ DARABBAL ÉS FESZTIVÁLSZEREPLÉSSEL ÜNNEPEL A TEMESVÁRI SZÍNHÁZ

SPIRÓ DARABBAL ÉS FESZTIVÁLSZEREPLÉSSEL ÜNNEPEL A TEMESVÁRI SZÍNHÁZ

A színházi világnap alkalmából,  március 27-én egyszerre két előadással, két különböző városban, Temesváron és Debrecenben ünnepel a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház.

Idén nyolcadik kiadásához érkezett a debreceni Deszka fesztivál, mely egyike a kortárs magyar drámákat színpadra állító hazai és határon túli színházak legjelesebb seregszemléjének. A március 21 és 29 között megszervezésre kerülő programsorozat keretén belül a temesvári magyar társulat Hajdu Szabolcs Békeidő című előadásával vendégszerepel majd a Csokonai Színházban. Az előadás, mely bemutatása óta már több nemzetközi fesztiválon is kivívta a szakma és a közönség elismerését, március 27-én két alkalommal is megtekinthető lesz Debrecenben.

Aznap határon innen is ünnepel majd a színház. A 2011-ben bemutatott, két fesztiváldíjas, nagysikerű előadás a Prah, március 27-én 50. előadásához érkezik.  A bemutatása óta megért 50 előadás azt mutatja, hogy nem csak a színházi szakma, de a közönség elismerését is sikeresen kivívta magának ez a kétszereplős „lottó-dráma”, ezért Spiró darabjának 50. előadásának alkalmából a színház társulata kis meglepetéssel várja az érdeklődőket.  A László Sándor rendezte előadásban Szász Enikőt és Dukász Pétert láthatják majd este 19 órától a színház Stúdió termében.

Egy 1957-ben született bécsi rendelet alapján, minden év március 27-én ünneplik majd a színházi világnapot, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a színházművészet – és tágabb értelemben a kultúra – fontosságára, tisztelegjen a színészek, a színházi dolgozók előtt és kérje a közönség szeretetét és támogatását. 1978 óta minden országban üzenettel köszöntik ezt a napot, melyben valamely jeles színházi vagy kultúrához kapcsolódó személy osztja meg gondolatait.

Ahol emberi közösség van, ott megjelenik az Előadás elfojthatatlan Szelleme. Az előadás közösségből születik, és különböző hagyományok maszkjait és jelmezeit ölti magára. Az előadás felhasználja a nyelvet, a ritmust, a gesztusokat, és megtisztítja az utat közöttünk. Mi művészek, akik ezzel az ősi Szellemmel dolgozunk, arra ítéltettünk, hogy szívünkön, gondolatainkon és testünkön átszűrve feltárjuk a valóságot a maga mindennapiságában és fénylő titokzatosságában. – Brett Bailey