Spanyolországi színházi konferencián mutatkozott be az Osonó

Spanyolországi színházi konferencián mutatkozott be az Osonó

Április 18. és 23. között a spanyolországi Logroñoban került megrendezésre a Peerform It! elnevezésű nemzetközi színházi konferencia, amelyen az Osonó tagjai mellett bolgár, olasz, holland, horvát és spanyol független színházi társulatok képviselői vettek részt. Az Osonó Színházműhelyt, mint Románia egyetlen képviselőjét a sajátos, bevált színházpedagógiai módszerei, valamint a jelentős szakmai tapasztalata és a színházi nevelés területén elért eredményei kapcsán hívták meg a szervezők.

 Az Asociación Juvenil Teatral ON&OFF színházi szervezet által létrehozott öt napos konferencia célja az olyan példaértékű európai szintű színházpedagógiai módszerek megosztása, amelyek hatékonynak bizonyultak az utóbbi években. A módszerek bemutatásán túl, a konferencia másik témája a színházi nevelés alkalmazása az interkulturális közegben. Az elmúlt években a társulatnak több ilyen jellegű projektje volt, és az elért eredmények alapján 2016-ban az Európai Ifjúsági Nagy Károly- díj nemzeti győztesévé választották.

Fotó: Osonó Színházműhely

 Az elméleti és gyakorlati elemekből álló konferencián, a társulat projekt- koordinátora, Oláh Katalin az Osonó adatait, elért eredményeit és projektjeit mutatta be. A társulat művészeti vezető- rendezője, Fazakas Misi a különböző színházi nevelési módszerekről, valamint az általa alapított és vezetett Plugor Sándor Művészeti Líceum drámatagozatának, mint Románia egyetlen magyar nyelvű, akkreditált drámatagozat kialakulási folyamatáról és oktatási módszereiről tartott előadást. Mucha Oszkár, a társulat színésze az Osonóra jellemző játékközpontú műhelyfoglalkozást  tartott a konferencián résztvevők számára a színházi nevelési, önismereti, személyiségfejlesztő és csapatépítés témában.

A magyarországi Tiszta Formák Alapítvány által támogatott társulat tavaly megfogalmazott stratégiai hosszú távú céljai közé tartozik az olyan szakmai együttműködések, partnerségek kialakítása, amelyek a társulat színházi nevelési profiljának megerősítését szolgálják, és az Erasmus+ program keretén belül megszervezett Logroño-i konferencia jó lehetőségnek bizonyul a különböző nemzetközi szervezetekkel való jövőbeli együttműködés elindítására.