Someone from Home Temesváron

Someone from Home Temesváron

Közeledik a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház legújabb előadásának temesvári bemutatója. A négy ország színházi világát és mozgáshagyományait magába olvasztó kortárs táncelőadást augusztus 30-án a Szabadság téren láthatják az érdeklődők. Az előadás ingyenesen megtekinthető.

A Someone from Home cím alatt megszületett előadás a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, az újvidéki Kulturális Diákközpont, a linz-i Silk Cie társulat és a szófiai Derida Stage / Сцена Дерида Táncközpont közös produkciójaként elsősorban a szerbiai, romániai, bulgáriai és ausztriai társulatok bevonásával, egy európai uniós projekt keretén belül valósult meg. A projekt korunk kontextusában, kritikai nézőpontból reflektál a dunai svábok történelmére, kultúrájára és hagyományos táncmotívumaira, minek eredményeképpen született ez az egyestés táncos esemény. A Someone from Home a kulturális örökség fényében közelíti meg a hovatartozás témáját. Ugyanakkor túlszárnyal minden elvárást.

A nemzetközi koprodukcióban a temesvári Magyar Színház tagjai közül Simó Emese és Mátyás Zsolt Imre színművészt láthatja a közönség, míg a linzi társulatból Dudás Gergely és Heim Boglárka, Újvidékről Aleksandar Jakovljević és Sonja Stojanović, valamint Szófiából Peter Grudov, Isabel Mitkova és Simona Todorova vesz részt az előadásban. Az eredeti zenét Ivan Shopov és Ljubomir Nikolić művészeknek köszönhetjük, a különböző népviseletekből inspirálódó jelmezek pedig Elena Mazăre, Bianca Fladerer, Silke Grabinger és Michael Eidenberger érdeme.

Az élőzenével és a közönség részvételével megvalósuló augusztus 30-i temesvári szabadtéri bemutatót megelőzi a produkcióban résztvevő alkotók által tartott ingyenes műhelymunka., augusztus 29-én a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház Stúdió termében.