Sirály – Sorozatzáró előadás a Csíki Játékszínben

Sirály – Sorozatzáró előadás a Csíki Játékszínben

A Csíki Játékszín május 2-án, csütörtökön 19 órától utoljára játssza bérletben Borisz Akunyin Sirály című darabját. A produkcióra érvényes a Don Juan bérlet. Az előadást Albu István, a Figura Stúdió Színház igazgatója rendezte, aki első alkalommal dolgozott a csíki társulattal. A produkcióban vendégművészként látható a csíkszeredai Bogdán Zsolt, a Kolozsvári Állami Magyar Színház színművésze, akit korábban a Képmutatók cselszövésében láthatott a helyi közönség.

A fennmaradó helyek függvényében a bérletes előadásra jegyet is lehet váltani.

Jegyvásárlásra online a: https://www.bilete.ro/csikszereda/csiki-jatekszin/ oldalon van lehetőség, valamint személyesen a Csíki Mozi jegypénztárában munkanapokon 9 – 18 óra között, illetve előadások előtt egy órával a Csíki Játékszín jegypénztárában.

Az előadás a Magyar Kormány, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósult meg.

Borisz Akunyin darabja Csehov Sirályának zárójelenetével indul. A mű a csehovi drámaiság és a bűnügyi elbeszélés ötvözete. Már-már fekete komédia. Vajon mi történik a Sirály híres zárójelenete után?

Csehov posztmodern újragondolása, az eredeti mű hagyományos, lineáris kronológiáját is megbontja: az eredeti dráma utolsó jelenetét követően Trepljov halálának – mely Akunyin változatában gyilkosság, nem pedig öngyilkosság eredménye – felderítése ismétlődik meg többszörösen. Amellett, hogy Akunyin ezzel sajátosan megjeleníti a szövegben a posztmodern önmagába visszatérő, ismétlésen alapuló időkoncepcióját, egyben a krimi műfajának legalapvetőbb sajátosságát is ironikusan kiforgatja.

Borisz Akunyin

SIRÁLY

Szereplők: ARKAGYINA: Fekete Bernadetta; TREPLJOV: Vass Csaba; SZORIN: Lőrincz András Ernő; DORN: Bogdán Zsolt; TRIGORIN: Puskás László; POLINA ANDREJEVNA: Bartalis Gabriella; SAMRAJEV: Keresztes Szabolcs; MÁSA: Bokor Andrea; NYINA: Sándor Anna; MEDVEGYENKO: Bende Sándor

Rendező: Albu István

Díszlet-jelmeztervező: Márton Erika

Zeneszerző: Bocsárdi Magor

Fordította: Dr. Molnár Angelika