Silviu Purcărete rendezésében készül Az ember tragédiája a temesvári színházban

Silviu Purcărete rendezésében készül Az ember tragédiája a temesvári színházban

Március elején ismét egy jelentős produkcióra készül a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, hiszen a  temesvári társulat és a világhírű rendező, Silviu Purcărete a magyar drámairodalom egyik legizgalmasabb művét, Madách Imre Az ember tragédiáját  készül színre vinni. Az előadás színpadra állításában a neves rendező mellett olyan nemzetközileg is ismert színházi alkotók dolgoznak, mint Dragoș Buhagiar díszlettervező, Vasile Șirli zeneszerző és Visky András dramaturg.

A majdnem másfél évszázaddal ezelőtt bemutatott mű, Az ember tragédiája nemcsak Madách Imrét, mint drámaírót emelte a korának legfontosabb alkotói közé, hanem a magyar drámairodalomra mért hatása is felmérhetetlen. A dráma szűnni nem akaró sikerét mi sem bizonyítja jobban, minthogy az ősbemutatója után maga a mű rengeteg feldolgozást megélt, mind a magyar nyelvterületeken, mind más országokban. Ráadásul nemcsak a színházi szakembereket, hanem a művészeti élet más területén tevékenykedő alkotókat is megihletett a számtalan jelentésréteget magában rejtő alkotás.

A temesvári bemutató létrehozásában a színház teljes társulata részt vesz, név szerint: Aszalos Géza, Balázs Attila, Bandi András Zsolt, Borbély B. Emília, Csábi Anna, Csata Zsolt, Éder Enikő, Kiss Attila, Kocsárdi Levente, Lanstyák Ildikó, Lőrincz Rita, Lukács Szilárd, Magyari Etelka, Mátyás Zsolt Imre, Mihály Csongor, Molnos András Csaba, Szász Enikő, Tar Mónika, Tokai Andrea, Tóth Eszter Nikolett és Vass Richárd.

A minden bizonnyal kultúrtörténeti jelentőségűnek számító eseményt különösen figyelemre méltóvá teszi, hogy a temesvári Tragédia Silviu Purcărete nagy nemzetközi sikernek örvendő és csaknem másfél évtizede játszott szebeni Faust-előadása folytatásának is felfogható. Goethe és Madách művét fél évszázad és az európai modernitás két különböző szakasza választja el egymástól, elég ha a népek vérbe fojtott tavaszára, az 1848-as forradalomra gondolunk. Az európai modern gondolkodás egyik alapító művének számító Madách poéma szövegváltozatát Silviu Purcãrete és Visky András jegyzi.