Sikeresen zárult a FLOW5 Fesztivál

Sikeresen zárult a FLOW5 Fesztivál

Hét nap, hét előadás, egy nemzetközi workshop bemutató

Teltházas előadásokkal és az eddigi kiadásokhoz képest a legtöbb résztvevővel zárult az ötödik FLOW Fesztivál Sepsiszentgyörgyön. A fesztiválra 8 országból érkeztek vendégművészek, táncosok, alkotók.

7 előadás, 1 nemzetközi workshop bemutató, közönségtalálkozók és egy záró buli: a FLOW5 Nemzetközi Táncfesztivál az eddigi kiadásokhoz képest is új színfoltot hozott a város kulturális életébe. A szervezők adatai szerint 1200 néző volt kíváncsi az idei év színvonalas és nemzetközileg elismert kortárs táncprodukcióira. Az eseményen több mint 90 előadóművész és 7 társulat fordult meg Magyarországról, Romániából, Bulgáriából, Franciaországból és Lengyelországból, ugyanakkor a Beyond Front@: Bridging Periphery Creative Europe 2023-2026 nemzetközi projekt keretében 6 fiatal táncművész is részt vett az eseményen, ők Romániából, Svédországból, Lengyelországból, Horvátországból és Magyarországról érkeztek. A Telihold (FULL MOON) 7 táncosa Elefántcsonpartról, Maliból, Szenegálból, Burkina Fasóból és Kongóból érkezett Sepsiszentgyörgyre, valamint a fesztivál meghívott vendégei voltak Shehab Shiko színházi rendező és Mohamed Ebrahim Omran színész Egyiptomból, az Art Mask színházi egyesület képviseletében.

FULL MOON. Fotó: Augustina Iohan

Az előadások után kötetlen közönségtalkálkozókra került sor, ahol a nézők bepillantást nyerhettek a kulisszák mögé, többet megtudhattak más országok kortárs tánctevékenységeiről illetve az előadóművészekről is. A beszélgetéseket Simona Deaconescu, a Tangaj Collective alapítója és Teodora Velescu táncművész vezették. A fesztivál június 23-án ért véget a FrenÁk Társulat kitörő sikernek örvendő BOYS (FIÚK) előadásával, amelyet egy záró buli követett Mihai Dobre zeneszerző közreműködésével a Színház Büféjében.

BOYS. Fotó: Barabás Zsolt

A szervezők elmondása szerint a fesztivál népszerűsítésében nagy támogatást kaptak a helyi és regionális médiától illetve helyi szervezetek platformjaitól is, kiemelten a GaGa Rádió Háromszék és a Háromszék Független Napilap volt állandó partner abban, hogy az esemény minél több emberhez eljusson. A rendezvény nem jöhetett volna létre Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, Kovászna Megye Tanácsa, a Román Nemzeti Kulturális Alap (Administrația Fondului Cultural Național), a Romániai Francia Intézet, valamint az Európai Unió Creative Europe 2023-2026 programjának támogatása nélkül.

A szervezők külön örülnek annak is, hogy minden korosztályt sikerült bevonni a programokba, ezáltal pedig közelebb hozni a kortárs táncot és táncszínházat a mindennapokhoz. „Számunkra ez mindenképp egy megerősítés és pozitív visszajelzés arra, hogy kezdett beérni az eddigi munkánk gyümölcse. Kis társulat vagyunk, de szívvel-lélekkel dolgozunk, és úgy gondolom, hogy egy ilyen rendezvény mindenkit gazdagít, résztvevőket, előadóművészeket, szervezőket és művészetekkel foglalkozókat egyaránt. Köszönjük a sok mosolyt és támogatást, hálásak vagyunk.” – foglalta össze Márton Imola, az M Studio művészeti vezetője.