Siker volt a Raszputyin Debrecenben

Siker volt a Raszputyin Debrecenben

A Harag György Társulat Csokonai Fórumban tartott előadása egyszerre volt része az idén Magyarország által szervezett Színházi Olimpia és a Debreceni Országos Színházi Találkozó programjának.

Nagyjából két hónappal ezelőtt már kétszer játszotta a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata a Raszputyin című fikciós történelmi drámát Debrecenben. A Sardar Tagirovsky által rendezett produkció hatalmas sikert aratott, olyannyira, hogy a Csokonai Színház visszahívta egy újabb előadásra, az említett fesztiválprogramok keretében.

Május 13-án 18 órától tehát újra Debrecenben játszott a társulat, ez alkalommal az Országos Színházi Találkozó és a 10. Színházi Olimpia programjában. Az előző előadásoknak gyorsan híre mehetett a debreceni közönség soraiban, ugyanis most gyorsan elkapkodták a jegyeket, zsúfolt ház előtt lépett színpadra a társulat – és nem csak debreceniek előtt: a közönség soraiban több szatmári is feltűnt, akik az utazást is vállalva, Debrecenben is újra át akarták élni az előadásélményt.

Az előadást megelőzően Sardar Tagirovsky rendezővel a Csokonai Fórum előterében, szűkebb közönség előtt beszélgetett a debreceni színház színésze és egykori igazgatója, Ráckevei Anna. A beszélgetésben a Harag György Társulat alkalmazott rendezője felelevenítette a Raszputyin című előadás megszületését megelőző egyeztetéseket Szőcs Gézával, a jeleket, amelyek arra utaltak, hogy mindenképp színpardra kell vinni a darabot, illetve azt a csodálatos együttállást, melynek köszönhetően létrejöhetett az eddig – a szombatival együtt – már 28 alkalommal játszott, számos fesztivált és két fővárost megjárt előadás. A beszélgetésen jelen voltak a drámát angol nyelvre átültető műfordítók, Dr. Bertha Csilla és Donald E. Morse is, akik a rendkívül összetett szöveg fordítási nehézségeibe avatták be az érdeklődőket.

Ezt követően kezdődött meg az előadás, amely világa újra magával ragadta a közönséget: a nézők borzongva fedezhették fel a történelem keserű ismétlődését, a napjaink eseményeihez is kapcsolódó üzenetet a jónéhány évvel ezelőtt megírt darabban és a szatmári előadás rendezői megközelítésében.