SHOWKEYS 2020 - 75. évadát ünnepelte a Tompa Miklós Társulat

SHOWKEYS 2020 – 75. évadát ünnepelte a Tompa Miklós Társulat

2020. március 7-től kezdődően nemzetközi szakmai meghívottak előtt szervezte meg a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata a 75. évadát ünneplő SHOWKEYS  rendezvényét. A megnyitót követően Hodgyai István grafikusnak a Tompa Miklós Társulat számára az elmúlt 7.5 évben készített plakátjaiból nyílt kiállítás. Az első nap estéjén Keresztes Attila, a társulat művészeti vezetője rendezésében volt látható az Ibsen A nép ellensége című drámájából készült, napjaink égető társadalmi problémáira közvetlenül reflektáló előadás. A produkciót szakmai beszélgetés követte, melyet Jászay Tamás kritikus moderált.

            Március 8-án állandó kiállítást nyitott a társulat: a színház második emeleti folyosójának falain tekinthetők meg Így is láttam… címmel Gáspárik Attila igazgató a társulat életét megörökítő fényképei. Ezt követően újabb szakmai kerekasztalbeszélgetésre került sor a kritika méltóságáról színházi alkotók és kritikusok részvételével. Este a Kisteremben a Radu Afrim által színre vitt nagysikerű A nyugalom című előadást láthatta a közönség immár ötvenedik alkalommal.

            Március 9-én ismét ünnepi eseményre került sor: a társulat egykori és jelenlegi tagjaival való találkozón többek közt Mózes Erzsébet, Székely M. Éva, Kilyén Ilka, Biluska Annamária, Kincses Elemér, Kövesdy István vettek részt. Az intézmény vezetői az egykori kollégák köszöntése mellett a folytonosság fontosságát hangsúlyozták: a múltat inspirációs forrásként használva kell a jövőben is a jelennek szóló színházat létrehoznunk, hagyományos értékeink tisztelete mellett a kortárs színház nyelvén kell szólnunk nézőinkhez. Este a Dosztojevszkij nyomán készült Raszkolnyikov című előadás került műsorra Albu István rendezésében, majd ezt követően az újabb szakmai beszélgetést Stuber Andrea kritikus moderálta.

            A SHOWKEYS ideje alatt Múltmaraton címmel folyamatos vetítés zajlott a társulat régebbi előadásainak felvételéből: Harag György, Tompa Miklós, Kovács Levente, Novák Eszter, Anca Bradu, Bodó Viktor, Keresztes Attila egykori előadásait nézhették meg az érdeklődők. Szintén a múlthoz kapcsolódva a résztvevők a társulattal közösen ellátogattak az egykori Székely Színház játszóhelyéül szolgáló Kultúrpalotába, ahol Gáspárik Attila a színház történetéről tartott előadást, majd a Székely Színház kopjafáinál meggyújtották a kegyelet gyertyáit a társulat elhunyt kollégái emlékére.

            Az idei rendezvény sajnos a járványvédelmi intézkedések miatt utolsó nap félbeszakadt: a Művelődési Minisztérium március 10-én hozott határozata értelmében minden közönség előtt tartandó rendezvényünk azonnali hatállyal fel kellett függesztenünk, így a keddi A patkányok (rendező: Zsótér Sándor) és Csongor és Tünde (rendező: Kányádi György) című előadásunkat sem tarthattuk meg. Közönségünk kárpótlásaként március 12-én a műsorrendünkben szereplő Sirály című előadásunkat zárt nézőtérrel ugyan, de Facebook csatornánkon élőben közvetítve lejátsszuk, hogy ha csak virtuálisan is, de nézőink ne maradjanak a következő napokban sem színházi élmény nélkül.

            A színház szándéka szerint a jövő év márciusában ismét megszervezi az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő SHOWKEYS ünnepi rendezvényét.