SHOSHIN NEMZETKÖZI SZÍNHÁZI REZIDENCIÁK

SHOSHIN NEMZETKÖZI SZÍNHÁZI REZIDENCIÁK

Klasszikus indiai tánc – Színészi dramaturgia – Hang

2017. augusztus 12-17., Kide, Kolozs megye

Meghívott mesterek: Tiziana Barbiero és Alessandro Rigoletti (Teatro tascabile di Bergamo, Olaszország)

A Shoshin Nemzetközi Színházi Rezidenciák idén is különleges, Erdélyben egyedülálló workshopra várja az érdeklődőket. Az idei – összeségében harmadik –  kiadás a klasszikus indiai tánc műfajai közül kettőre, a kathakalira és az orissira fókuszál. A klasszikus indiai tánc-drámák közös vonásai közé tartozik a végletekig precíz kompozíció és kódolás, a testrészek szegmentálása és kontrollja, a test–elme egységének a megteremtése, az energia modulációja, valamint komplex ritmikus képletek használata.

A két táncműfaj mellett a résztvevők a tábor ideje alatt a hang, valamint a színészi dramaturgia területeivel is foglalkoznak majd.  A színészi dramaturgia mindazon elemek és technikák megszervezésére utal, amelyek az előadó gyakorlatához és mesterségéhez köthetők. A színészi dramaturgiában való jártasság képessé teszi a színészt arra, hogy autonóm módon dolgozzon saját anyagával, legyen az fizikai vagy vokális.

Tiziana Barbiero és Alessandro Rigoletti a Teatro tascabile di Bergamo (TTB) tagjai. A kültéri színház területén nemzetközi hírnévnek örvendő társulat tagjai ugyanakkor mindannyian egy-egy indiai táncműfaj elismert szakértői is. A TTB a Jerzy Grotowski, valamint Eugenio Barba által képviselt laboratóriumi munka nyomvonalán halad. Arra reflektálva, hogy miért foglalkoznak indiai tánccal, Renzo Vescovi, a színház alapítója Arnold Haskell brit tánckritikust idézte, aki szerint az indiai tánc „minden táncrendszer közül a legteljesebb és legkifejezőbb”.

A Shoshin Nemzetközi Színházi Rezidenciák célja, hogy kiterjessze a színészképzés lehetőségeit, valamint, hogy megvizsgálja a természet és a kreatív folyamatok közötti kapcsolatot. A foglalkozásra hazai és külföldi színészek, rendezők, táncosok, koreográfusok, valamint más szakmai területről érkező,  a színház iránt érdeklődő személyek jelentkezését is várjuk. A részvételnek nem feltétele a színészi vagy táncos előképzettség.

REGISZTRÁCIÓ ÉS JELENTKEZÉSI DÍJ

A táborra való regisztrálás a jelentkezés sorrendjében történik. Jelentkezni a kitöltött jelentkezési űrlap beküldésével lehetséges (https://drive.google.com/open?id=0B6tMPu-kC3eBZmZGeXZSbkhkX3c), a következő e-mail címen: shoshin.mail@gmail.com.

Jelentkezési díj:  180 Euró a Nyugat-Európából, 90 euró a Kelet-Európából érkezők számára.

A részvételi díj fedezi az étkezés, a szállás és a képzés díját, illetve a Kolozsvárról Kidére való szállítás költségeit. Nem fedezi a Kolozsvárra való utazás, illetve a visszautazás költségeit.

Partnerek: Kidei Alkotótér és Teatrul Jolly (facebook.com/teatruljolly)

Az esemény létrejöttét az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala (DRI), a Bethlen Gábor Alap és a Kidei Alkotótér támogatása teszi lehetővé (külön köszönet Koós Ferencnek).

facebook.com/shoshin.theatre