Serena in X-tremis – koncert-előadás ősbemutatója a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

Serena in X-tremis – koncert-előadás ősbemutatója a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

A Serena in X-tremis című előadás ősbemutatójával zárja a 2013/2014-es évadot a Kolozsvári Állami Magyar Színház. Stephanie RobinsonTheodore Shank Adele Edling Shank amerikai szerzők első közös musicaljével 2011-ben egy workshop keretében találkozott először a társulat, a három éve kezdődött projekt Albu István rendezésében koncert-előadásként valósul meg. Az elsősorban a fiatal generációt célzó produkció a fausti szerződés átírása mai körülményeinkre: korunk embere a sikerért cserébe adja el lelkét. Serena, az előadás főszereplője életútja során megtapasztalja a siker és médiasztárság bódító örömét, az illúziók világának gyors szertefoszlását és lelepleződését egyaránt.

            A bemutatót megelőző sajtótájékoztatón Vajna Noémi, az előadás dramaturgja elmondta, az eredetileg musical-tanmese alcímet viselő művet végül koncert-előadássá nevezték át, mivel az élőzene segítségével szeretnék megmutatni a szereplők fejlődését. Albu István rendező szerint az egyáltalán nem szokványos zenén keresztül sikerül olyan tartalmakat is kifejezni, melyek prózában elmondhatatlanok lennének.

Fotó: Biró István

            Az előadás egy fiatal alkotócsoport közös munkájaként jött létre. Albu István rendező mellett Vajna Noémi dramaturg, Tenkei Tibor díszlettervező, Bocskai Gyopár jelmeztervező, Gyenes Ildikó koreográfus vett részt az előadás létrehozásában, Ferenczy Botond a graffitiket készítette, Kerekes Zsolt a videóbejátszásokat, Kruppa Noémi pedig az animációkat jegyzi. Az előadásban Vatány Zsolt, Sigmond Rita, Laczkó Vass Róbert, Váta Loránd, Marosán Csaba színészek láthatók. Élőben zenél a Loose Neckties Society zenekar: Balla Szabolcs (szaxofon, gitár), Bodor Balázs (dobok), Enyed Károly (billentyű), Farkas Loránd (basszusgitár), Kondrát Csaba (speciális effektusok, billentyű), Váta Loránd (hegedű), Viola Gábor (gitár). A kolozsvári társulat másodéves színészhallgatókból álló karral egészül ki, melynek tagjai: Árus Péter, Budizsa Evelyn, Demeter Helga, Fodor Alain Leonard, Jerovszky Timea, Major Ágota, Mostis Gergő és Szucher Ágnes.

            A nagytermi előadásra jegyek vásárolhatók a színház jegypénztárában, naponta 10-13 és 16.30-18.30 között (tel.: 0264-593468), valamint a www.biletmaster.ro oldalon.

            Az ősbemutató bevételét a Kolozsvári Állami Magyar Színház az Európai Színházi Unió által kezdeményezett gyűjtés keretében a balkáni árvízkárosultak megsegítésére ajánlja fel.