Seregszemle a Galactorián

Seregszemle a Galactorián

Megkezdődött a BBTE színházi fesztiválja

Ha nyáron be is zárnak a színházak kapui, egymást követik azok a fesztiválok, ahol kedvünkre válogathatunk az előadások közül. S ugyan még – a naptár szerint – nem köszöntött be június, az erdélyi (és tágabb értelemben véve a román) prérin máris kezdetét vette egy színházi szemle, ráadásul sorrendben a tizenegyedik.

A Babeș–Bolyai Tudományegyetem Színház és Televízió Kara idén is megszervezi Galactoria elnevezésű fesztiválját, melynek célja, hogy bemutassák a színházi szakmának (rendezőknek, kritikusoknak, dramaturgoknak és kultúraszervezőknek) és az érdeklődő közönségnek a frissen végző színész-, rendező- és színháztudomány szakos hallgatókat. A fesztivál hat napja során (május 26-31.) megtekinthetőek az elkészült vizsgaelőadások, valamint beszélgetésekre és workshopokra kerül sor, az estéket pedig – a fesztiválhangulatnak megfelelően – külön erre az alkalomra szervezett buli zárja.

A tegnap kezdődött fesztivált Liviu Malița dékán és Hatházi András dékánhelyettes nyitották meg, majd Miruna Runcan, az egyetem oktatója szólt a végzősökhöz, aki rámutatott: a színház-közeli embereket összeköti a szabadságvágy és az a szenvedély, mellyel mesterségüket űzik. Ennek megfelelően a harmadéveseknek nem is kívánhatott egyebet, mint hogy makacsul és dacosan haladjanak a számukra helyesnek hitt úton. A kritikusként is elismert és ismert Runcan legújabb könyvét, amelynek címe „Ghidul de supravieţuire al teatrologului” (Túlélési útmutató teatrológusoknak) szintén ez alkalommal mutatták be, az esemény záróakkordjaként pedig Alin Barbir fotókiállítását nézhették még mindazok, akik ellátogattak az eseménynek helyet adó Enigma Caféba.

A Galactoria ideje alatt a Színház és Televízió Kar szinte összes stúdiótermében nézhetnek előadásokat az érdeklődők (a belépés minden bemutatóra ingyenes, noha a legtöbb esetben szükséges előre bejelentkezni a helyek korlátozott száma miatt), és a szűk egy hét folyamán mindenkinek lehetősége nyílik arra, hogy betekintést nyerjen az egyetemen folyó műhelymunkába. A Magyar Színházi Intézet végzősei is bemutatkoznak: kedden Nagy Pál Réka egyéni műsorát tekinthetik meg az érdeklődők az egyetem Farkas utcai épületének Harag György termében, majd ugyanitt 18.00 órai kezdettel Rácz Endre és Vass Zsuzsa szereplésével tekinthető meg Eugen Ionesco Székek című abszurdja Cătălin Bocîrnea végzős rendezőszakos színrevitelében.

A BBTE színházi fesztiváljának magyar vonatkozású eseményeiről, valamint a román végzős hallgatók munkáiról is igyekszünk hírt adni a Játéktér oldalán, bemutatva a fiatal színházcsinálókat.

Lovassy Cseh Tamás – Székely Boglárka