Sepsiszentgyörgyre érkezik a Ma Birodalmának Árgyélus Királyfija

Sepsiszentgyörgyre érkezik a Ma Birodalmának Árgyélus Királyfija

A DATE Egyesület, a Román Kormány Főtitkársága, az alárendeltségében működő Közösségfejlesztési Szolgálat támogatásával, illetve az új művészeti formákat fejlesztő művészek segítségével szeptember 12-én és 13-án bemutatja a Ma Birodalmának Árgyélus Királyfija című, 3D-ben vetített kétnyelvű előadását 20:30-tól kezdődően. A vetítés Sepsiszentgyörgy Főterén, a Gyárfás Jenő Képtár homlokzatán lesz látható.

A XXI. századi román népmese Árgyélus Királyfijának modern változata elevenedik meg mindkét este 20:30-tól a Gyárfás Jenő Képtár homlokzatán. Árgyélus Királyfi egyben a százéves rajzfilm ünneplésének házigazdája is lesz, a mesehős régi, rövid rajzfilmeket is bemutat magyar és román nyelveken. Eképpen Árgyélus Királyfi képviseli a két kultúra animációjának csúcspontját, 100 évvel az első romániai rajzfilm megjelenése után.

A hét végén a Szabadság teret a mesefigura uralja, aki egy színnel teli berendezés segítségével emelkedik fel, 5 méterre a talajtól. A kicsik hazavihetik Árgyélus Királyfi történetét, mivel rendelkezésükre áll egy könyvecske, mely napjaink hősének vitéz történeteit illusztrálja.

A Ma Birodalmának Árgyélus Királyfija című oktatási projekt célja a többnemzetiségű közösségek közti egyetértés elismerése, az „Együtt” szó erejének felismerése.

A gyerekkori népmese hőse a modern idők kihívásaival találja szemben magát. A helyi szuperhős bebizonyítja, hogy a türelem, a leleményesség és a kitartás olyan igazi értékek, amelyekkel mindannyian rendelkezünk és segítségükkel erősekké válhatunk. A Ma Birodalmának Árgyélus Királyfija erejét felhasználva új üzeneteket fogalmaz meg a toleranciáról, a polgári szellemről, a környezetünk iránti gondoskodásról, a szeretetről. A Gyárfás Jenő Képtár homlokzatán megelevenedő látványos vetített előadás a bátorságról, az emberségről, a toleranciáról és nem utolsó sorban a közeledésről szól.

A DATE Egyesületről

Az DATE platformot létrehozott egyesület fő célja az oktatásra való lehetőség biztosítása, az új művészeti média képviselőinek bemutatása, a kulturális sokszínűség és a nemzeti kisebbségek kultúrájának támogatása. A DATE küldetése egy olyan kulturális nevelési tér létrehozása, amelyhez minden társadalmi-gazdasági csoport és a hátrányos helyzetű térségek tagjai is hozzáférhetnek.