Sepsiszentgyörgyön vendégszerepel a Hargita Együttes

Sepsiszentgyörgyön vendégszerepel a Hargita Együttes

A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes Táncoljatok – táncosok a táncról c. előadásával vendégszerepel a hétvégén Sepsiszentgyörgyön. Az előadás január 22-én, vasárnap 19 órától tekinthető meg a Háromszék Táncstúdióban.

 

A Hargita Együttes Táncoljatok – táncosok a táncról című produkciójának alkotói maguk a társulat tagjai. Szinte kivétel nélkül hosszú ideje foglalkoznak gyermekekkel, ifjúsági és felnőtt tánccsoportokkal: tanítják, irányítják, segítik őket. Ezzel szemben eddig kevesüknek volt alkalma arra, hogy hivatásos táncosok tolmácsolásában fogalmazzák meg elképzeléseiket. 2015-ben, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával kaptak lehetőséget az önálló alkotásra. A különböző tájegységek táncai az együttes tagjainak megfogalmazása szerint kerültek a műsorba, így a legtöbb hargitás táncos kivette a részét az alkotási folyamatból. A táncetűdöket Gábos Endre szerkesztette egységes produkcióvá. Az előadás során gyimesi, nyárádmagyarósi, gyergyói, magyarózdi és szentbenedeki, tyukodi, mérai, buzai és vajdaszentiványi táncokat láthatnak a nézők. A hitelességen túl a műsor legfőbb erénye az őszinteség. A táncosok nem rájuk osztott szerepet játszanak el, hanem önnönmagukat mutatják meg, saját érzéseiket fogalmazzák meg az saját maguk által kiválasztott táncok nyelvén.

Az előadásra jegyet vásárolni a Kulturális Szervezőirodában lehet (nyitva tartás: hétfőtől csütörtökig 10-16 óra között, pénteken 11-14 óra között; telefonszám: 0267-312104).