Sepsiszentgyörgyön találkozik az erdélyi táncszak

Sepsiszentgyörgyön találkozik az erdélyi táncszak

Hat táncegyüttes, hat táncprodukció, színvonalas szakmai programok és több mint 100 hivatásos néptáncos… mindez Sepsiszentgyörgyön talál otthonra 2024. május 28-31. között! A tizennyolcadik kiadásához érkező Erdélyi Magyar Hivatásos Néptáncegyüttesek Találkozója (EHTET) május 28-án, kedden 17 órától egy néptánc flashmobbal startol a város főterén. A fesztivál előadásaira már kaphatóak jegyek a Központi Jegyirodában!

Az EHTET egy évente megrendezésre kerülő vándorfesztivál, amelyet a hat erdélyi hivatásos néptáncegyüttes – a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, a Maros Művészegyüttes, a Nagyvárad Táncegyüttes, az Udvarhely Néptáncműhely, a Bekecs Táncszínház és az idei házigazda Háromszék Táncegyüttes – rotációs rendszerben szervez meg évről-évre.

A fesztivál keretében mind a hat együttes bemutatkozik egy-egy produkcióval a sepsiszentgyörgyi közönségnek, a találkozó végén pedig együtt is színpadra lépnek közös ünnepi gála keretében. Az előadásokat egy neves szakmai bizottság értékeli, melynek tagjai idén Farkas Tamás, Horváth Zsófia, Kovács Levente, Kutszegi Csaba és Szalay Zoltán, a beszélgetéseket pedig Prezsmer Boglárka vezeti. A rendezvény tehát egyszerre táncfesztivál és szakmai fórum, amely lehetőséget teremt reflektálni az erdélyi magyar táncművészet aktuális helyzetére, problémáira, kérdéseire. Az idei találkozót érdekes kiegészítő, szórakoztató programokkal is színesítjük: fotókiállítás, szakmai előadások, táncházak várják az érdeklődőket.

A programokra a Tamási Áron Színházban és a Háromszék Táncstúdióban kerül sor. A részletes programról, jegyinformációkról, kulisszatitkokról a https://ehtet.hte.ro/ honlapon olvashatnak az érdeklődők.

A 18. Erdélyi Magyar Hivatásos Néptáncegyüttesek Találkozójának programjaira jegyek már kaphatóak a Központi Jegyirodában. Az iroda nyitvatartása: hétfőn, kedden és szerdán 8-16; csütörtökön 8-17, pénteken 8-15 óra között. Telefon: 0267-312104

Támogatók: Kovászna Megye Tanácsa, Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, Kulturális és Innovációs Minisztérium – Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő, Communitas Alapítvány.

A Háromszék Táncegyüttes hivatalos fenntartója Kovászna Megye Tanácsa.