Sepsiszentgyörgyön és Gyergyószentmiklóson a Közép-Európa Táncszínház

Sepsiszentgyörgyön és Gyergyószentmiklóson a Közép-Európa Táncszínház

Az M Studio meghívására két előadással érkezik április 14-15. között Sepsiszentgyörgyre Magyarország legrégebbi, jelenleg is egyik leginnovatívabb táncszínháza, a vendégjátékoknak a Háromszék Táncstúdió ad otthont.

A Közép-Európa Táncszínház április 14-én, vasárnap 19 órától a Mészáros Máté rendezésében készült InsoundOut c. produkciót, április 15-én hétfőn 19 órától pedig az Eryk Makohon által rendezett Poly c. előadást játssza a sepsiszentgyörgyi közönségnek. A vendégjátékok megvalósítását a Nemzeti Kulturális Alap, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Bethlen Gábor Alap és Budapest Főváros Önkormányzata támogatja. Az előadásokra érvényesek a Tamási Áron Színház bérletei, jegyek elővételben a Központi Jegyirodában és a www.biletmaster.ro oldalon kaphatók.

A szentgyörgyi fellépést megelőzően a Figura Stúdió Színház vendége a társulat, hiszen április 13-án, szombaton a budapesti Közép-Európa Táncszínház két előadása látható a Gyergyószentmiklóson. 17.00 órától Horváth Adrienn Metamorfózis című szólója tekinthető meg a stúdióteremben, 19.00 órától a Poly című előadás kerül műsorra a nagyteremben. Jegyek válthatók munkanapokon 15.00 és 19.00 óra között a Figura Stúdió Színház előcsarnokában található jegypénztárban. Helyfoglalás és információk a 0752-227-011-es telefonszámon, vagy az org@figura.ro e-mail címen. Online jegyvásárlás: www.biletmaster.ro

Metamorfózis

Az előadás egy, az őrület határán lévő ember személyiségváltozásait kutatja. A harminc percesre tervezett szóló olyan horror és thriller filmekből táplálkozik, mint Stanley Kubrick Ragyogás vagy Lars von Trier Antikrisztus című filmje.

A szóló egy különös térben játszódik, ahol rövid epizódok láncolata húz erős kontrasztot a megjelenített karakter, különböző realitásai közé. A darab célja nem a teljes megértés, hanem az egymást átfedő realitások metszetén keresztül az átalakulások tettenérése.
Koreográfus: Halász Gábor
Előadó: Horváth Adrienn

InsoundOut

Április 14. (vasárnap), 19 óra – Háromszék Táncstúdió (’35)

Előadó: Mádi László

Koreográfus: Mészáros Máté

Mádi László életében már gyermekkora óta nagy szerepet játszik a tánc. Most mégis egy másik médiumon, a zenén keresztül közelíti meg a koreográfia azt a fejlődéstörténetet, ami meghatározza őt ma táncosként. Az előadás mozgástere egy asztal lapja, melyen a kifejezés eszközei, a táncművész hangszerei helyezkednek el, a mozdulatok üzenetét pedig a zene közvetíti a nézők felé. Az előadás a nézőkben születik meg, akik ezúttal nem a szemükkel, hanem a fülükkel és teljes jelenlétükkel fogadják be a hangzó-mozgó koreográfiát, ahová résztvevőként maguk is meghívást kapnak. Mészáros Máté koreográfiája sokkal inkább egy ünneppé fokozódott közös élmény, mintsem szigorúan vett táncelőadás.

Mészáros Máté a Táncművészeti Főiskola elvégzése után a Szegedi Kortárs Balett tagja lett, majd külföldre ment, ahol olyan világhírű koreográfusokkal dolgozott együtt, mint Ohad Naharin, Wim Vandekeybus, Sharon Eyal, Amanda Miller, Roberto Galvan, Myriam Naisy, Robin Orlin. 6 évig volt a belga fizikai színház, az Ultima Vez társulatának tagja, jelenleg szabadúszó alkotóként és meghívott koreográfusként dolgozik.

Online jegyek: https://www.biletmaster.ro/ron/Event/43001733/InsoundOut

 

 

Poly

Április 15. (hétfő), 19 óra – Háromszék Táncstúdió

Előadják a Közép-Európa Táncszínház táncművészei

Koreográfus: Eryk Makohon

A Közép-Európa Táncszínház Poly c. darabja Eryk Makohon – a Cracow Dance Theatre alapítója, igazgatójának koreográfiája. Eryk koreográfiáját a párkapcsolat építésében létrejött változások ihlették. Izgalmas és bonyodalmas, már-már átláthatatlan, mégis matematikai pontossággal leképezhető, viszony-kavalkád adja a mű kiindulópontját. A szituációkat a társadalmilag kódolt, és a táncszínpadon karakterisztikusan felerősített viselkedésformák szerkesztik, a maguk féktelen szabadságával, és ugyanakkor a viselkedés-protokoll megkerülhetetlen kódjaival.

Eryk Makohon – a Cracow Dance Theatre alapítója, igazgatója, koreográfusa. Állandó tanár a krakkói Ludwik Solski State Drama School-nál a Táncszínház Tanszéken ahol lengyel tánctechnikát, kortárs és modern táncot, táncszínházi formulákat oktat. Táncosként először Krakkóban, majd Sziléziában, a Silesian Dance Theatre-ben dolgozott. Már a kezdetektől saját csoportot vezetett, mely néhány év után alakult át a ma Cracow Dance Theatre néven működő intézménnyé, mely jelenleg a legaktívabb és ismertebb táncszínház Lengyelországban. A Közép-Európa Táncszínház az első magyar társulat, akivel dolgozik.

Online jegyek: https://www.biletmaster.ro/ron/Event/43001734/Poly