Sepsiszentgyörgyön a Hegedűs a háztetőn

Sepsiszentgyörgyön a Hegedűs a háztetőn

Sepsiszentgyörgyre érkezik a Csíki Játékszín társulatának egyik legsikeresebb idei előadása, a Hegedűs a háztetőn. Sheldon Harnick – Jerry Bock – Joseph Stein világhírű musicaljét Erwin Şimşensohn, a Konstancai Állami Színház igazgatója rendezte a csíkszeredai színházban, a sepsiszentgyörgyi vendégjátékokra november 7-én és 8-án, kedden és szerdán kerül sor a Tamási Áron Színház nagytermében.

A New York-i Broadway-en, az Imperial Theater színpadán 1964-ben bemutatott Hegedűs a háztetőn a musical műfajának egyik kiemelkedő darabja, mely ősbemutatója óta állandóan jelen van a világ színpadain. Sólem Aléchem Tóbiás, a tejesember című novelláskötetéből Joseph Stein írt színpadi művet, mely Jerry Bock zenéjével és Sheldon Harnick dalszövegeivel kiegészülve vált musicallé. Európai színpadon először Amszterdamban adták elő 1966-ban, majd Londonban és Tokióban is nagy sikerrel játszották. Magyar nyelven 1973-ban mutatták be először a Fővárosi Operettszínházban, Vámos László rendezésében, Bessenyei Ferenc főszereplésével.

A történet 1905-ben játszódik az Orosz Birodalomban. Főhőse Tevje, az ötlányos családapa, aki ragaszkodik a zsidó hagyományokhoz, de mindent megtesz azért, hogy a kor új kihívásai közepette is helyes úton terelgesse családja életét. Elsősorban saját lányaival vívja meg harcait, akik szerelemből szeretnének házasodni, így a legidősebb egy szegény szabóhoz menne, noha apja egy gazdag mészárosnak ígérte a kezét, a második egy kijevi marxistával kötné össze az életét, a harmadik pedig egy orosz fiút választott férjéül. A nemzedékek közötti nézeteltérések, családi gondok mellett azonban egy más jellegű kérdéskör is megjelenik a darabban: a helyi zsidó közösségnek egyre erőteljesebb antiszemitizmussal kell szembenéznie. A Hegedűs a háztetőn a tradíciók válsága és a huszadik század kihívásai közti lavírozás, a „megőrizve megújítani akarás” tragikomikus és megható, évtizedek óta változatlanul érvényes meséje.

Chagall, a világhírű orosz-zsidó származású festőművész álmodta meg a szakállas, muzsikáló hegedűs figuráját, aki egy kis falu házainak tetején egyensúlyozva húzza el egy közösség örömeit, álmait, szenvedéseit, küzdelmeit és esendőségeit. Hegedűs a háztetőn. Bolondosan hangzik, ugye? Egyszerre magával ragadóan szép és kockázatos, a lehetetlenség, a különös, az abszurdum mutatkozik meg benne: azaz valahogy az élet. Reb Tevje és családja elbeszélését sokféleképpen el lehet mesélni, annyi azonban bizonyos, hogy történetében ott van mindannyiunk századokra vissza- és előre tekintő közös története, a derű és az élet végtelen szeretete” – áll a Csíki Játékszín ajánlójában.