Sepsiszentgyörgyi-szentesi drámás diákok közös tapasztalatcseréje

Sepsiszentgyörgyi-szentesi drámás diákok közös tapasztalatcseréje

A magyarországi Miniszterelnökség Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alap Határtalanul! programja tette lehetővé, hogy április 10- 15. között találkozzanak és együtt dolgozhassanak Sepsiszentgyörgyön a Plugor Sándor Művészeti Líceum színészosztályainak és a szentesi Horváth Mihály Gimnázium drámatagozatának diákjai. A két drámatagozat kapcsolata tizennégy évre nyúlik vissza, öt évvel ezelőtt pedig testvériskolai együttműködést írt alá a két iskola igazgatója.

A program jó lehetőséget teremtett arra, hogy a két intézmény drámatagozatos diákjai újra részt vegyenek egy szakmai gyakorlaton valamint közösen elmélyüljenek és bekapcsolódjanak a határokon átívelő értékek megélésébe, hiszen az esemény elsődleges célja a magyar-magyar kapcsolatok építése, a személyes kapcsolatok kialakítása, megélése által, amely a közel 70 fiatal számára leginkább a szakmai tapasztalatcserén, a közös műhelyfoglalkozásokon és próbákon teljesedett ki.

A szakmai programok mellett, a diákok részt vettek különböző megemlékezéseken és ünnepségeken, kulturális programokon valamint kiránduláson és városlátogatáson is. A projektet Békési Eszter és Tóth Tamás szentesi tanárok, valamint Fazakas Misi, Prezsmer Boglárka és Mucha Oszkár sepsiszentgyörgyi szakemberek irányították.

A Határtalanul! program első részére január 10- 15. között került sor, amikor a sepsiszentgyörgyi drámás diákok látogattak el Szentesre.

A sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceumban 22 éve működik Románia legelső magyar nyelvű, akkreditált drámatagozata, amely szeptembertől egy újabb kilencedikes színészosztályt indít. A felvételire május 19-én 17 órakor kerül sor. Május 14-én 15 órakor felvételi felkészítőre kerül sor, ahol az érdeklődők megismerkedhetnek a tagozattal és a szaktantárgyakkal.