Semmit se bánok – péntektől a Youtube-on

Semmit se bánok – péntektől a Youtube-on

Áprilisban a Harag György Társulat több nagy sikerű előadása is felkerül a társulat Youtube-csatornájára. Elsőként április 3-án 19 órától lesz látható a Semmit se bánok, Lendvai Zoltán rendezésében.

Székely Csaba drámáját ősbemutatóként vitte színre a társulat, az előadás pedig azóta számos helyszínen és számos rendezvény programjában volt látható. Ezzel az előadással kapott meghívást a Harag György Társulat a Gyergyószentmiklóson rendezett Nemzetiségi Színházi Kollokviumra, amely az év legfontosabb kisebbségi színházi fesztiválja, majd Bukarestben is látható volt az előadás a legrangosabb romániai színházi Fesztivál, az Országos Színházi Fesztivál (FNT) programjában. Láthatta a váci VéNégy Fesztivál közönsége, bérletben játszotta a társulat Nagykárolyban, Nagybányán, de látható volt Csíkszeredában, Kézdivásárhelyen, Nagyváradon és Margittán is.

Azok a férfiak, akik a ’89 előtti román titkosrendőrségnek, a Securitaténak dolgoztak, és embereket kínoztak, családokat tettek tönkre, ártatlanokat börtönöztek be, igen ritkán tanúsítanak megbánást tetteikkel kapcsolatban. Általában olyan hazafiakként tekintenek magukra, akik az ország érdekében cselekedtek. Sokan közülük a mai román hírszerző szerv, a SRI kötelékében dolgoznak tovább, mások nyugdíjas éveiket élik valahol félrevonultan. A Semmit se bánok főszereplője, Dominik, az utóbbiak közé tartozik. Nyugdíjasként él, és ő sem tartja magát felelősének azért, amit a múltban elkövetett. A mű azonban felveti a kérdést: mi történik, ha egy ilyen ember, egy egykori securitatés tiszt, rájön, hogy tönkretette az egyetlen olyan ember életét, akit szeret?

Az előadás szereplői: Rappert-Vencz Gábor, Nagy Csongor Zsolt és Keresztes Ágnes. A díszletet Bátonyi György m.v. tervezte, asszisztense Cristian Gătina volt. A jelmezek Szabó Anna munkáját dicsérik. Az előadás ügyelője és súgója Fábry Zoltán.

Az előadás nem élő közvetítésben lesz látható, tehát még jó ideig elérhető lesz a Harag György Társulat Youtube-csatornáján.