Semmit se bánok- Ősbemutatóra készül a Harag György Társulat

Semmit se bánok- Ősbemutatóra készül a Harag György Társulat

Folytatva az elmúlt évadok hagyományát, idén is szerepel egy kortárs drámaíró művének ősbemutatója a Harag György Társulat műsorán. Ez alkalommal Székely Csaba Semmit se bánok című drámáját mutatják be a szerző jelenlétében március 22-én 19 órai kezdettel.

„Már az elmúlt évadok során tudatos tendencia volt, hogy foglalkozzunk a történelmi közelmúlt, különösen a húszadik század két nagy, traumatikus diktatúrája tematikájának feldolgozásával, mind saját, mind pedig a meghívott vendégelőadások szintjén. Ebbe a vonulatba remekül illeszkedett ez a darab, és ezért is esett mindjárt erre a választásom a Lendvai Zoltán által javasolt szövegek közül.

A nácizmus vonatkozásában hasonló nézőpontból közelít a Parancsára, führerem című előadás is, így tehát elmondható, hogy az idei évadunkban a diktatúrák borzalmait kivételesen nem (csak) az áldozat, hanem a tettes nézőpontjából vesszük szemügyre, a megbánás, illetve a megbánás hiányának problematikája mentén, a két nagy XX. századi sötét diktatúra vonatkozásában.

Mindkét darab azért különleges, mert a még köztünk élő elkövető pszichológiájára koncentrál, Székely Csaba ráadásul remek humorral ellenpontozza a téma súlyos tragikumát. Lendvai Zoltán nevéhez pedig nem először fűződik ősbemutató a Harag György Társulat műsorán, elég csupán a néhány évvel ezelőtti Helló, doktor Mengelére gondolnunk. Bízom benne, hogy a kiváló rendezés és szereposztás ezúttal is hasonló szakmai sikerekre predesztinálja a készülő előadást. Az pedig külön megtiszteltetés a számunkra, hogy a szerző maga is megtiszteli jelenlétével a bemutató előadást” – nyilatkozta Bessenyei Gedő István társulatigazgató.

„Épp Székely Csaba Idegenek című kötetét olvastam, amikor a Harag György Társulattal szóba került egy újabb közös munka lehetősége. A Semmit se bánok című dráma olvasásakor már magam előtt láttam a szatmári színészeket a különböző szerepekben. A múltunkkal való szembenézés témája a mai napig aktuális talán az egész világon, a dráma igen izgalmas, a színészeknek pedig sok lehetőséget ad remek szerepek megformálására, ezért javasoltam bemutatásra a darabot. Az olvasópróbák során mindenkit mellbe vágott a történet, de azonnal bele is szerettek a színészek a gazdag játszási lehetőséget adó szerepekbe. A darab hangulatában a Székely Csabára jellemző kettősség uralkodik: egyszer jókat nevetsz, utána pedig összeszorul a gyomrod, majd jön valami, amin nem tudsz nem nevetni…” – mondja Lendvai Zoltán, az előadás rendezője.

 

Azok a férfiak, akik a ’89 előtti román titkosrendőrségnek, a Securitaténak dolgoztak, és embereket kínoztak, családokat tettek tönkre, ártatlanokat börtönöztek be, igen ritkán tanúsítanak megbánást tetteikkel kapcsolatban. Általában olyan hazafiakként tekintenek magukra, akik az ország érdekében cselekedtek. Sokan közülük a mai román hírszerző szerv, a SRI kötelékében dolgoznak tovább, mások nyugdíjas éveiket élik valahol félrevonultan. A Semmit se bánok főszereplője, Dominik, az utóbbiak közé tartozik. Nyugdíjasként él, és ő sem tartja magát felelősének azért, amit a múltban elkövetett. A mű azonban felveti a kérdést: mi történik, ha egy ilyen ember, egy egykori securitatés tiszt, rájön, hogy tönkretette az egyetlen olyan ember életét, akit szeret?

Az előadás szereplői: Rappert-Vencz Gábor, Nagy Csongor Zsolt és Keresztes Ágnes. A díszletet Bátonyi György m.v. tervezte, a jelmezek Szabó Anna munkáját dicsérik. Az előadás ügyelője és súgója Fábry Zoltán.

A pénteki bemutatóra az Ács Alajos bérletek érvényesek, de jegyek is kaphatók az Északi Színház Horea utcai jegyirodájában munkanapokon 10 – 17 óra között, illetve az előadás előtt egy órával.