Sárkány-művek a Puck Bábszínházban

Sárkány-művek a Puck Bábszínházban

Szerdán, február 28-án 18 órától a Sárkány-művek című előadás bemutatójára kerül sor a Puck Bábszínházban. A Puck Bábszínház és a Váróterem Projekt független színházi társulat koprodukcióját 2017. október 30-án a ZUG.zone-ban mutatták be első ízben. Az előadás a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal által meghirdetett és megnyert pályázat eredménye. Az előadást március 3-án, 11 órától is meg lehet nézni.

A két társulat 2017 júniusában a Hősök és hősnők cím alatt meseíró pályázatot hirdetett III-VII. osztályos gyerekeknek. A pályázatra tizennégy sziporkázó fantáziájú mese érkezett, amelyek közül a leginspirálóbbak szolgáltak alapul az előadás létrejöttéhez. A mesék beérkezése után a két társulat 2017. június 21–22-én bábszínházi műhelyt tartott a gyerekszerzőknek. A műhely végén a szervezők emléklappal és a Koinónia Könyvkiadó, a Gutenberg Kiadó és a Napsugár gyermeklap jóvoltából könyvcsomaggal köszönték meg a gyerekek munkáját.

Számos bábtechnikát felvonultató bábelőadás

Meseország királyának három lánya idegen helyen, egy sötét szobában ébred. Elrabolta őket a sárkány és kénytelenek Eleségfeleséggel  ̶ a sárkány egyik korábbi áldozatával  ̶  közösen raboskodni. Eleségfeleség abban bízik, hogy Étel vitéz hamarosan kiszabadítja őt a fogságból. A lányok nem tétlenkednek, hanem minden erejükkel, tudásukkal és ösztönös megérzésükkel azon vannak, hogy megtalálják a szabadulás kulcsát. A kényszerhelyzetben szórakoztató történetek kelnek életre, a szabadulás pedig a legváratlanabb módon történik.

Az előadást Imecs-Magdó Levente rendezte, aki 2010-től a Váróterem Projekt független színházi társulat vezetője. Az 1986-ban, Kolozsváron született alkotó szülővárosában végezte el a színművészet szakot, jelenleg a BBTE, Színház és Televízió kar színház szakán doktorál. A színész 2011-13 között a Puck Bábszínház bábosa volt. A művész a színházi, bábszínházi produkciók mellett filmekben is szerepelt, s Sárkány-művek koprodukció az első rendezői bemutatkozása.

Az előadás dramaturgja és zeneszerzője Bertóti Johanna. A nagybányai születésű művésznő Kolozsváron teatrológusi, Marosvásárhelyen drámaírói végzettséget szerzett. Dramaturgként dolgozik a Váróterem Projektnél és más erdélyi színházak előadásaiban, ezek mellett gyermekverseket, meséket, dalokat és bábdararabokat ír. Megzenésített verseivel egyéni koncertjein, óvodákban, iskolákban, illetve különböző fesztiválokon, rendezvényeken lép fel.

Az előadás bábtervezője Kürti Andrea. A tervező a Szatmár megyei Bogdándon született. Végzettségét a Kolozsvári Képzőművészeti és Formatervezési Egyetem divattervezés szakán szerezte. Kürti Andrea 2010-től Váróterem Projekt jelmeztervezője és grafikusa, 2012-től szabadúszó a gyerekruhatervezés, kiegészítőtervezés, könyv-, folyóiratillusztrálás, színházi tervezői munkák területén.

A jelmezeket Kupás Anna tervezte, aki a marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen szerzett dramaturg és látványtervezői végzettségeket. Azóta számos erdélyi színház jelmez- és díszlettervezője volt. Dolgozott többek között a sepsiszentgyörgyi Tamás Áron, a Csíki Játékszín, a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió, a nagyváradi Szigligeti Színház, a marosvásárhelyi Nemzeti Színház és Stúdió Színház produkcióiban. A Sárkány-műveken kívül a Váróterem Porjekt négy előadásának jelmez- és díszlettervezője.

A szereposztásban négy Vártóterem Porjektes színész játszik: Sebők Maya, Udvari-Kardos Tímea, Pál Emőke és Csepei Zsolt, a Puck Bábszínház részéről pedig László Réka bábszínészt láthatjuk a színpadon.

Hang és fénytechnikus Sipos Júlia.

A bábelőadás 7 éves kortól ajánlott.

Jegyek válthatóak előadás előtt a bábszínház pénztáránál. Jegyfoglalás hétfőtől péntekig 9-16 óra között a következő telefonszámon: 0731837693. Továbbra is igényelhető a nagycsaládos jegy a Puck Bábszínház magyar tagozatának az előadásaira. Ennek lényege hogy a minimum három gyermeket kísérő szülők (maximum két nagykorú) ingyen tekinthetik meg az előadást.

(Forrás: Puck Bábszínház)