Romok igaz menedék a Magyar Színházak XXV. Kisvárdai Fesztiválján

Romok igaz menedék a Magyar Színházak XXV. Kisvárdai Fesztiválján

2013. június 21. és 29. között tartják a Magyar Színházak XXV. Kisvárdai Fesziválját. A Kolozsvári Állami Magyar Színház társulata a Liam Clancy, Mary Reich, Yolande Snaith, Shahrokh Yadegari, Tompa Gábor: Romok igaz menedék című táncszínházi előadást a versenyprogram keretében, vasárnap június 23-án du. 5 órakor mutatja be a kisvárdai Művészetek Háza színháztermében.

A Romok igaz menedék című táncszínházi előadást Samuel Beckett Lessness (Nélküliség) című rövidprózája ihlette, Yolande Snaith koreográfiáját Györgyjakab Enikő, Albert Csilla, Sinkó Ferenc és Dimény Kristóf adja elő. „A darab tragikumát a szereplők bohóc magatartása erősíti föl, ugyanakkor a komikus szituációk, apró, gesztusokból jól kiolvasható nevetséges félreértések feloldják a feszült helyzeteket. Ezekben a helyzetekben a szereplők mégis a remény-reményvesztettség, illúzió-realitás szembesülést érzékelik, melyet felerősít a nem narratív, hanem repetitív jellegű zene is. A primitív környezetnek, életmódnak és figuráknak megfelelően a bohóctréfák poénjai mozdítják előre az előadás cselekményszálát.” – írja Szabó Réka az Erdélyi Riportban.

Nánay István, a fesztivál válogatója és művészeti tanácsadója az idei kisvárdai színházi rendezvény kapcsán ezt írja: „Negyedszázados lett a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválja, a romániai, szlovákiai, vajdasági és ukrajnai teátrumok legfontosabb szakmai összejövetele. […] Munkámhoz három segítőt választottam, akik egy-egy földrajzi terület előadásait szemlézték. Sebestyén Rita Erdélyben, Hizsnyan Géza Felvidéken, Nagypál Gábor pedig a Vajdaságban gyűjtötte össze azokat a produkciókat, amelyekről közösen azt gondoltuk: hiteles képet adnak színházuk és régiójuk művészi törekvéseiről, s egyben újdonságot, kreatív alkotói szemléletet is tükröznek…”

15 város több mint 20 színházi előadását látja vendégül a rendezvény, és a színházi előadásokon túl a fesztivált számos kísérőprogram is színesíti. A jubileumi évad alkalmából készülő Dokumentum- és fotókiállítás a fesztivál történetének egyes pillanatait idézi majd fel, melyen keresztül a határon túli magyar színházak találkozójának elmúlt 24 évére tekintenek vissza.